Раждаемостта в САЩ се понижи до историческо дъно

Според констатациите спадът се наблюдава при всички регистрирани етноси

Раждаемостта в САЩ се понижи до историческо дъно
Раждаемостта в САЩ се понижи до историческо дъно Източник: Twitter

Нивата на раждаемост в Съединените американски щати са се понижили до историческо дъно, като това е най-малкият брой на новородени от 1979 г., показват данните на статистиката, цитирани от CNBC. Около 3,6 милиона бебета са родени в САЩ през 2020 г. - отбелязвайки 4% спад спрямо предходната година, установиха Националният център за здравна статистика към Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC).

 

Според констатациите спадът се наблюдава при всички регистрирани етноси. В сравнение с 2019 година понижението е с 4%  - два пъти по-силно от средните темпове на спад от 2014 година насам, които са около 2%. Общият коефициент на раждаемост (броят деца, които една жена се очаква да има) също пада с 4% на годишна база.

 

Националната картина кореспондира със спада на раждаемостта в световен мащаб - тенденция, която според някои експерти е ускорена от продължаващата пандемия от коронавируса.

В доклада на CDC демографите изследват общия коефициент на плодовитост в страната, който сравнява броя на живородените бебета с броя на жените, за които се смята, че са в детеродна възраст - между 15 и 44 години.

 

През 2020 г. общият коефициент на плодовитост в САЩ е около 56 раждания на 1000 жени - най-ниският регистриран до сега в САЩ. Той е спаднал с 50% в сравнение с началото на 60-те години.

Ражданията са спаднали с 4% при белите, чернокожите и латиноамериканските жени, с 9% при азиатките, 3% при хавайците и 7% при индианските жени и местните жени в Аляска, пише БГНЕС.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени