Разследващият журналист от Bellingcat Христо Грозев разкри къде и кога са пътували отровителите на Навални

Разследващият журналист Христо Грозев от сайта Bellingcat публикува данни за придвижванията на предполагаемите отровители от ФСБ на Алексей Навални.

Както може да се види от документа, който публикуваме, в списъка има две фамилии, които досега не са споменавани в други разследвания на този казус. Това са служители от Института по криминалистика на ФСБ Василий Калашников и Дмитрий Лазаревич. Документът, който е публикуван от Грозев, е разделен по фамилиите на заподозряните: Осипов, Кудрявцев, Кривощеков, Швец и други. За всеки от тях са събрани данни за преместванията му както с влак, така и със самолет. Показани са и опорните пунктове, откъдето са тръгвали и където да пристигали, датите, а в някои случаи Грозев е успял да се добере дори до номера на съответната линия. Например, от документа може да се види, че Константин Кудрявцив, с когото Алексей Навални наскоро говори по телефона в опит да го разобличи, е летял от Москва до Махачкала няколко пъти. Христо Грозев засега се въздържа от генерални изводи от тези данни, но призовава в профила си в Туитър всеки, който има интерес да се задълбочи в търсенето на "интересни съвпадения". 

Постът в Туитър на Христо Грозев
Постът в Туитър на Христо Грозев

По данни на разследващите сайтове Bellingcat, The Insider и изданието Der Spiegel, операцията по отравянето на Навални е била проведена от група от минимум осем оперативни работници от ФСБ, или по-скоро от секретното подразделение на силовото ведомство, което действа под прикритието на Институт по криминалистика към ФСБ. Засега са установени следните оперативници, които са участвали в "острото мероприятие":
-Станислав Макшанов, учен-химик от ФСБ;
-Олег Таякин ("Тарасов"), бивш лекар и координатор на групата;
-Алексей Александров ("Фролов"), бивш военен лекар и ключов оперативник;
-Иван Осипов ("Спиридонов");
-Константин Кудрявцев ("Соколов");
-Алексей Кривощеков, бивш служител на Министерството на отбраната на РФ;
-Михаил Швец ("Степанов"), с адресна регистрация към Центъра за специални операции на ФСЧБ в Балашиха;
-Владимир Паняев, бивш сътрудник на Граничната служба на ФСБ.

 

Данни за движението на оперативниците за специални поръчки от ФСБ1
Данни за движението на оперативниците за специални поръчки от ФСБ2
Данни за движението на оперативниците за специални поръчки от ФСБ3
Данни за движението на оперативниците за специални поръчки от ФСБ4
Данни за движението на оперативниците за специални поръчки от ФСБ


Анализът на данните от предишните придвижвания на групата дава основание да се изведе заключението, че те са започнали да следят Навални поне от януари 2017 г., т.е. веднага , след като той обуви плановете си да участва в президентските избори в Русия, и са извършили 47 пътувания, които покриват, съвпадат с онези направления, по които е пътувал и самият Навални. Членовете на отряда за "остри мероприятия" на ФСБ се е движил на двойки или тройки, като задължително е вземал особени мерки за маскировка, вкл. чрез паралелни движения на други групи, чрез честа смяна на истинските си с измислени имена.
Данните за мобилната комуникация между членовете на групата показва, че тя е имала особено голяма интензивност през два периода - вечерта на 16 август и през нощта на 19 август, т.е. преди самото отравяне на Навални. 
Най-вероятната версия за отравянето засега е, че отрядът от убийци на ФСБ са сложили "Новичок" върху бельото на Навални, което той е носил на химическо чистене. За тов апотвърди и един от тях - Кудрявцев - с когото Навални говори по телефона представяйки се за помощник на секретаря на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев, знаков представител на най-близкия КГБ-истки кръг около Путин. 

Още от "Светът"

Украйна извърши през нощта мощна атака с дронове срещу Русия, съобщи източник от украинското военно разузнаване

Най-малко три енергийни подстанции и склад за гориво са били поразени в съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ),  военното разузнаване (ГУР) и специалните сили

Прочетете повече прочетете повече

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Последни новини

Най-четени