Разследват германска компания за доставката в Русия на компоненти за нервно-паралитичния газ "Новичок"

Riol Chemie GmbH е снабдявала с лабораторни принадлежности секретни лаборатории на руската армия и ФСБ

Химическо оръжие
Химическо оръжие Източник: Depositphotos

Германските служби извършиха във вторник обиски в седем обекта на химическата компания Riol Chemie GmbH, която е подозирана в доставката за Русия на компоненти за особено опасни бойни отровни вещества. Това съобщи Tagesschau.

 

Според изданието компанията от град Лилиентал в Долна Саксония е засечена повече от 30 пъти да изнася в Русия химически вещества и лабораторни принадлежности без да има съответното разрешение за това. 

 

Според Süddeutsche Zeitung, вероятно става дума за експорт на химически и биологически вещества, които могат да бъдат използвани като суровина за производството на бойни отровни вещества - в частност, за нервно-паралитичния газ "Новичок". 

 

Според разследващите, Riol Chemie GmbH е снабдявала с лабораторни принадлежности секретни лаборатории на руската армия и ФСБ. 

 

Компанията е разследвана от германската Служба за защита на конституцията (контраразузнаването), защото е добавена от САЩ в санкционния списък с компаниите, свързани с атаката с "Новичок" срещу Алексей Навални през 2020 г. 

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени