Реджеп Ердоган печели изборите. Остава начело на Турция

На първия тур от президентските избори на 14 май по-малко от половин процент не достигна на действащия държавен глава да спечели – за Ердоган гласуваха 49,52% от имащите право на глас 64 190 651 турски граждани

Реджеп Тайип Ердоган
Реджеп Тайип Ердоган Източник: iStock

Досегашният президент на Търция Реджеп Тайип Ердоган, кандидат на Републиканския алианс печели 56,36% от гласовете на президентския балотаж в южната ни съседка. Претендентът Кемал Кълъчдароглу, кандидат на опозиционния Национален алианс, остава с 43,64%. Това показват първите резултати след гласуването днес, базирани само на 49,39 на сто от бюлетините. Опитът от преброяването на бюлетините на първия тур показва, че преднината на Ердоган може да намалее, но е достатъчна за да бъде обявен още сега за окончателен победител.

 

На първия тур от президентските избори на 14 май по-малко от половин процент не достигна на действащия държавен глава да спечели – за Ердоган гласуваха 49,52% от имащите право на глас 64 190 651 турски граждани.

 

Основният му опонент Кемал Кълъчдароглу получи 44,88% от гласовете на избирателите. Класиралият се на трето място Синан Оган призова привържениците си да гласуват на втори тур за Ердоган.

 

Ердоган и Калъчдароглу
Ердоган и Калъчдароглу Източник: Zonanews

Анкета на агенция "Конда" очертаваше победа на Ердоган: 52.7 на 47.3%, но при 8.2 на сто нерешили, на базата на анкети между 21-22 май (преди решението на Оган).

 

Повече от 64 милиона турци имаха право да гласуват на днешния втори тур от изборите за държавен глава в 192 000 избирателни секции в страната. В чужбина има регистрирани 3,4 млн. избиратели, които са гласували между 20 и 24 май. Избирателните секции в Турция отвориха в 8 ч. сутринта и затвориха в 17 ч.

 

Продажбата на алкохол бе забранена в деня на изборите. Избирателната активност в Турция обикновено е висока. На 14 май, когато се състоя първият тур на президентските избори, както и парламентарните избори, общата избирателна активност бе 87,04 процента.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени