"Реформатори" и "проруски" политици се сблъскват на предсрочния вот в Молдова

От вас зависи колко бързо можем да спасим страната от корупцията и бедността, призова президентът Мая Санду

Мая Санду
Мая Санду Източник: Twitter

Жителите на Молдова избират днес нов парламент на предсрочни парламентарни избори, свикани от проевропейската президентка Мая Санду, предаде Франс прес. Избрана през 2020 г., за да наследи на поста проруски настроения Игор Додон, Санду се надява на тези избори да пробият проевропейските сили и самата тя да засили своята подкрепа. Молдова е най-бедната страна в Европа, разположена между Румъния и Украйна.

 

През последните години изпада от една политическа криза в друга, раздирана от политическа нестабилност и е в колеблива геополитическа ситуация между прозападните и проруските сили. Молдова подписа през 2014 г. споразумение с Европейския съюз за изграждане на по-близки политически и икономически връзки, но ширещата се корупция и липсата на реформа пречат на развитието и на моменти предизвикват силни критики от Брюксел. Сегашният молдовски президент Мая Санду, която преди оглавяваше реформаторския блок, каза на избирателите, че "това е нашият шанс да прочистим политическата класа".

 

Тя наложи произвеждането на изборите, като през април разпусна парламента, малко след като Конституционният съд премахна извънредното положение, въведено за борба с пандемията от коронавирус. "Вие решавате кой да влезе в следващия парламент и правителство", каза 49-годишната бивша служителка на Световната банка в изявление в интернет. "От вас зависи колко бързо можем да спасим страната от корупцията и бедността", призова Санду.

 

Предишните парламентарни избори в Молдова през 2019 г. доведоха до поредица от странни коалиции и периодичен блокаж в парламента. Санду успя да наложи произвеждането на предсрочните избори, като два пъти предложи кандидати за министър-председател, които беше малко вероятно да бъдат одобрени от парламента и при това положение съгласно конституцията той трябваше да бъде разпуснат.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени