Рекорден брой мигранти прекосиха Ламанша за денонощие

Според Би Би Си близо 8000 души с около 345 кораба са акостирали на английското крайбрежие от началото на годината

Рекорден брой мигранти прекосиха Ламанша за денонощие
Рекорден брой мигранти прекосиха Ламанша за денонощие Източник: EPA

Най-малко 430 мигранти прекосиха вчера Ламанша на път за Обединеното кралство. Това сочат данни на британското вътрешно министерство, бележещи нов денонощен рекорд, докато парламентът проучва проект за по-строги мерки в системата за предоставяне на убежище, прилагана от Лондон, предаде Франс прес. Предишният денонощен рекорд, от септември 2020 г., възлизаше на 416 мигранти.

 

Според Би Би Си близо 8000 души с около 345 кораба са акостирали на английското крайбрежие от началото на годината въпреки обещанията на британското правителство да направи неизползваем този маршрут за миграция и неведнъж отправяните призиви към Франция да засили борбата срещу тези пътувания.

 

Според майор Дан О'Махоуни, който ръководи борбата с "нелегалната заплаха" в Ламанша, се проследява "неприемливо нарастване на прекосяванията на протока от малки корабчета вследствие на увеличението на нелегалната имиграция в Европа". "Хората би трябвало да искат убежище в първата сигурна страна, където пристигат, и да не рискуват живота си с тези опасни плавания през (Ламанша). Продължаваме да преследваме престъпниците, които стоят зад тези незаконни пътувания", каза той, цитиран в комюнике на вътрешното министерство.

 

Междувременно британските депутати проучват тази седмица законопроект на вътрешната министърка Прити Пател за реформа в системата за предоставяне на убежище. Представена от нея като "справедлива, но строга", но разкритикувана от правозащитни организации, реформата цели да обезсърчи нелегалната имиграция и предвижда да се третират по различен начин кандидатите за убежище според това дали са пристигнали в страната законно или не.

 

По време на дебати в долната камара Тереза Мей, бивша премиерка, а преди това била и вътрешен министър, се изказа негативно за идеята кандидатите на убежище да бъдат изпращани в центрове извън кралството, докато се разглеждат молбите им. Законопроектът предвижда да се увеличи от шест месеца на четири години затвор максималното наказание за мигранти, решили да влязат нелегално в страната, и на доживотен затвор - максималната присъда за трафиканти, възлизаща сега на 14 години.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени