Рекорден за последните 30 г. дефицит в Германия

Държавните разходи са нараснали с 12,1 процента до 1,7 трилиона евро през 2020 година

Рекорден за последните 30 г. дефицит в Германия
Рекорден за последните 30 г. дефицит в Германия Източник: Twitter

Бюджетният дефицит на Германия е достигнал 189,2 милиарда евро (225 милиарда долара) през 2020 година заради пандемията от коронавируса. Това е първият бюджетен дефицит от 2013 година и най-големият от обединението на Германия преди три десетилетия, съобщи Федералната статистическа служба, цитирана от Ройтерс и БТА. През 2020 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия възлиза на 3 332,23 милиарда евро. В процент бюджетният дефицит на страната за годината е 5.68 от БВП. Пандемията, отнела живота на 77 000 души в Германия, нанесе тежки щети на най-голямата икономика в Европа, въпреки че тя показа по-голяма от очакваната устойчивост, отчасти заради продължаващото силно търсене от Китай.

 

Държавните разходи са нараснали с 12,1 процента до 1,7 трилиона евро през 2020 година, тъй като правителството направи всичко възможно, за да компенсира влиянието на месеците локдаун, а данъчните приходи са се понижили с 3,5 процента до 1,5 трилиона евро, обяви днес статистиката. Разходите ще продължат да нарастват, тъй като германският финансов министър Олаф Шолц обеща миналия месец да направи всичко възможно страната да преодолее икономическия спад, причинен от коронавируса. През 2020 година германската икономика се сви с почти 5 процента, според данните на Международния валутен фонд, през тази година се очаква растеж от едва 3,6 процента. Германия среща трудности в усилията да овладее третата вълна на пандемията и ще остави затворени редица бизнеси като барове и кина поне до по-късна дата през този месец.

 

Въпреки това броят на хората с намалено работно време се е понижил миналия месец най-вече благодарение на промишления сектор, който се възползва от силния износ, съобщи днес мюнхенският институт Ифо (Ifo). Компаниите могат да намалят работното време по правителствена схема, целяща да се избегнат масови съкращения във време на икономически спад, предлагайки субсидии на компаниите, за да продължат да плащат заплати на служителите си. През март 2,7 милиона служители са работили със съкратено работно време, което е спад спрямо отчетените преди това 2,9 милиона души, според данните на Ифо. Преди година броят на хората, участващи в тази схема, достигна пика си от 6 милиона души и продължи трайно да нараства, откакто Германия влезе във втория си локдаун в края на миналата година, припомня Ройтерс. Не е време да обмисляме цялостно отваряне на германската икономика, а по-скоро е време да сме стриктни и да държим на ниско равнище броя на новозаразените. Това каза снощи в интервю за CNBC Олаф Шолц. Той добави, че по-богатите домакинства скоро ще плащат повече данъци.

 

"Не е време за отваряне. Сега трябва да сме много твърди, за да имаме нисък брой заразени", отбеляза финансовият министър пред CNBC. Най-мощната икономика в Европа бе засегната от пандемията от коронавируса и претърпя няколко вълни на Ковид-19 и породените от тях локдауни. В същото време противоречивите послания, идващи от здравните власти, допълнително усложниха ситуацията, според финансовия министър. Ако можехме да прилагаме подобни мерки във всички провинции, това би помогнало много и ще ги направи по-разбираеми, заяви Шолц, имайки предвид различните регионални подходи. В Германия има все повече призиви за по-единен подход в борбата срещу коронавируса. Гражданите са разочаровани заради различните нареждания в отделните провинции, а броят на новозаразените расте. Канцлерът на Германия Ангел Меркел също призова за по-строг и единен подход в страната, но регионалните лидери досега избягваха подобен сценарий.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени