Републиканецът-сенатор Джим Риш: Трябва да дадем F-16 на Украйна

Следващата стъпка да е предоставянето на голямо количество NASAMS (американо-норвежки зенитно-ракетни комплекси, бел. ред.)

Сенатор Джим Риш
Сенатор Джим Риш Източник: Jesse Tinsley/The Spokesman-Review

САЩ трябва да предоставят на Украйна изтребители F-16 и да обучат украинските пилоти да боравят с тях. Това заявява в  интервю  за "Европейская правда" лидерът на републиканското крило в Комисията по международни отношения в американския Сенат Джим Риш. 

 

"Искам да видя по-голяма поддръжка (от страна на САЩ, бел. ред.) и по-бързото й предоставяне. Аз представлявам групата на най-решителните (за предоставяне на военна помощ на Украйна в американския Сенат, бел. ред). В частност, аз мисля, че е важно на Украйна да се дадат изтребители и да се обучат вашите пилоти да боравят с тях", заяви 79-годишният американски сенатор. 

 

И продължава: "Някой казват: "О, не, това ще доведе до ескалация". Чуйте ме, когато воювахме във Виетнам и Корея, руснаците им предоставяха както самолети, така и пилоти на нашите противници! Дошло е време САЩ да отговорят по същия начин". 

 

Риш подчертава, че е "абсолютно готов" да гласува в тази посока. "Срещнах се с украински пилоти и мисля, че те могат да използват F-16. Да, необходимо им е известно обучение, но нямат сериозни проблеми в това", отбелязва той. 

 

В същото време Джим Риш признава, че за момента е в малцинство с тази своя позиция. "Не виждам подкрепа на мнозинството, която би помогнала за приемането на такова решение. Поради това ви съветвам (украинците, бел. ред.) да работите за това, следващата стъпка да е предоставянето на голямо количество NASAMS. Тези комплекси доказаха своята ефективност в осигуряването на "затворено небе". При доставянето на достатъчно количество от тях, би могло да се "затвори" украинското въздушно пространство (...) Длъжни сме да предоставим повече (ЗРК NASAMS, бел. ред.). И ще продължавам да призовавам американското правителство да направи тази крачка", завършва сунаторът от Републиканската партия Джим Риш. 

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени