Републиканецът-сенатор Джим Риш: Трябва да дадем F-16 на Украйна

Следващата стъпка да е предоставянето на голямо количество NASAMS (американо-норвежки зенитно-ракетни комплекси, бел. ред.)

Сенатор Джим Риш
Сенатор Джим Риш Източник: Jesse Tinsley/The Spokesman-Review

САЩ трябва да предоставят на Украйна изтребители F-16 и да обучат украинските пилоти да боравят с тях. Това заявява в  интервю  за "Европейская правда" лидерът на републиканското крило в Комисията по международни отношения в американския Сенат Джим Риш. 

 

"Искам да видя по-голяма поддръжка (от страна на САЩ, бел. ред.) и по-бързото й предоставяне. Аз представлявам групата на най-решителните (за предоставяне на военна помощ на Украйна в американския Сенат, бел. ред). В частност, аз мисля, че е важно на Украйна да се дадат изтребители и да се обучат вашите пилоти да боравят с тях", заяви 79-годишният американски сенатор. 

 

И продължава: "Някой казват: "О, не, това ще доведе до ескалация". Чуйте ме, когато воювахме във Виетнам и Корея, руснаците им предоставяха както самолети, така и пилоти на нашите противници! Дошло е време САЩ да отговорят по същия начин". 

 

Риш подчертава, че е "абсолютно готов" да гласува в тази посока. "Срещнах се с украински пилоти и мисля, че те могат да използват F-16. Да, необходимо им е известно обучение, но нямат сериозни проблеми в това", отбелязва той. 

 

В същото време Джим Риш признава, че за момента е в малцинство с тази своя позиция. "Не виждам подкрепа на мнозинството, която би помогнала за приемането на такова решение. Поради това ви съветвам (украинците, бел. ред.) да работите за това, следващата стъпка да е предоставянето на голямо количество NASAMS. Тези комплекси доказаха своята ефективност в осигуряването на "затворено небе". При доставянето на достатъчно количество от тях, би могло да се "затвори" украинското въздушно пространство (...) Длъжни сме да предоставим повече (ЗРК NASAMS, бел. ред.). И ще продължавам да призовавам американското правителство да направи тази крачка", завършва сунаторът от Републиканската партия Джим Риш. 

Още от "Светът"

ЕК към Медведев: Погрижи се за психиката си!

Милиардите долари, които Русия е пропиляла, за да води война срещу Украйна, Москва е можела да вложи в програми в подкрепа на здравето на своите граждани, заяви Питър Стано, говорител на ЕК по въпросите на външната политика

Прочетете повече прочетете повече

Германският Бундестаг гласува за изпращането в Украйна на далекобойно оръжие, без изрично да споменава високоточните кри

По време на дискусията министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че Украйна може да разчита на и по-нататък на подкрепа от Германия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени