Републиканският председател на Камарата на представителите на САЩ отказа покана на Зеленски да посети Украйна

"Господин Маккарти, той трябва да дойде да види как работим, какво се случва тук", каза Зеленски пред CNN и добави, че това е начинът да се направят правилните изводи за ситуацията

Зеленски Маккарти
Зеленски Маккарти Източник: Zonanews

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти заяви, че не планира да посети Украйна, след като президентът Володимир Зеленски му отправи покана, съобщи Ройтерс като се позова на CNN.

 

В излъчено вчера интервю за телевизионния канал украинският лидер поиска от Маккарти, който е представител на републиканците, да се запознае лично с обстановката в Украйна.

 

"Господин Маккарти, той трябва да дойде да види как работим, какво се случва тук", каза Зеленски пред  CNN  и добави, че това е начинът да се направят правилните изводи за ситуацията. Откакто руските войски нахлуха в Украйна на 24 февруари, САЩ предоставиха на Украйна помощ за близо 32 милиарда долара, но някои крайнодесни републиканци не искат тя да продължава, отбелязва Ройтерс.

 

В отговор на въпрос на CNN за поканата от Зеленски Маккарти заяви, че няма нужда да посещава Украйна и ще си набави нужните сведения по други начини.

 

"Ще продължа да получавам разузнавателни и други данни, няма нужда да посещавам Украйна или Киев, за да се уверявам", каза той пред телевизионната мрежа.

 

Миналия месец Байдън направи изненадващо посещение в Киев, за да засвидетелства американската солидарност с Украйна на първата годишнина от началото на конфликта. Същото сториха и редица висши официални представители на САЩ и някои членове на Конгреса.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени