Републиканците готови да помогнат военно на Украйна, но със заем

Лидерите на долната камара, които досега отказват да допуснат гласуване, са близки съюзници на Тръмп

Володимир Зеленски и Линдзи Греъм
Володимир Зеленски и Линдзи Греъм Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Американският сенатор Линдзи Греъм изрази убеденост, че Конгресът скоро ще одобри пакетът от помощ за Украйна, който е блокиран от октомври, но вероятно под формата на нисколихвен заем.


Греъм се срещна в понеделник в Киев с президента Володимир Зеленски. Той заяви, че подкрепя отпускането на финансирането, но призова украинците да вземат предвид вътрешните проблеми на САЩ, които висят над законодателството, включително сигурността на границите.


Той и други републиканци подкрепиха идеята за заеми, а не за безвъзмездни средства за съюзниците на САЩ, за да направят разходите по-устойчиви и популярни. Идеята се подкрепя и от бившия президент Доналд Тръмп, вероятният кандидат на републиканците на президентските избори през есента.


"Ако искате помощ за Украйна, по-добре започнете да говорите с американския данъкоплатец. По-добре започнете да говорите с тях за това, което се случва. Тридесет и четири трилиона (долара) дълг", каза Греъм на пресконференция след разговори със Зеленски.

 

"Можем ли да предоставим заем, който може да бъде отменен без лихва? Да. Може ли Украйна да поеме това? Да. Мисля, че президентът Зеленски би приветствал оръжията по всякакъв начин, по който можем да му ги доставим", заяви сенаторът.

 

Президентът Джо Байдън поиска от Конгреса да подкрепи законопроект, който предвижда още 60 милиарда долара помощ за Украйна през октомври 2023 г. Той беше гласуван от Сената, където демократите имат мнозинство, но не може да стане закон, без одобрението на Камара на представителите, където доминират републиканците


Лидерите на долната камара, които досега отказват да допуснат гласуване, са близки съюзници на Тръмп.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени