Републиканците натиснаха тръмписта Майк Джонсън заради помощта за Украйна

Републиканската партия смята, че председателят на Камарата на представителите Джонсън е прекрачил червената линия и е бил рязък

Майк Джонсън
Майк Джонсън Източник: MSN

Републиканците в Сената засилват натиска върху председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън, който не иска да подложи на гласуване законопроекта за помощта за Украйна, оправдавайки се с въпроса за "миграцията", пише The Hill.

 

По-рано Джонсън предприе "необичайната стъпка" да критикува законопроекта за Украйна, Израел и Тайван минути преди сенаторите да проведат три решаващи процедурни гласувания за придвижването на закона в Сената.

 

Двадесет минути преди началото на гласуването Джонсън направи изявление, в което се казва, че сенаторите "трябваше да вкрючат реални разпоредби за сигурност на границата, които всъщност биха помогнали да се сложи край на продължаващото бедствие".

 

Това беше рядък случай на това как висш републикански лидер в Камарата на представителите се намесва в работата на друг републикански лидер по отношение усилията на Сената да приеме законопроект. Някои републикански сенатори смятаха, че с това Майк Джонсън е прекрачил границата.

 

Сенаторът-републиканец Том Тилис
Сенаторът-републиканец Том Тилис Източник: Tillis.senate.gov

Например, сенаторът републиканец Том Тилис от Северна Каролина заяви, че републиканците в Камарата на представителите "ще се сблъскат с политически последици", ако не успеят да приемат законопроекта на Сената и така биха позволили на Владимир Путин да обърне хода на войната в своя полза.

 

Той повтори предупреждението на лидера на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл, че бъдещите историци ще съдят законодателите, ако оставят пакета за финансиране да се бави толкова дълго, че Украйна да плати висока цена за това.

 

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл
Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл

 

Още от "Светът"

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени