Републиканците се готвят да съкратят помощта за Украйна при победа на изборите

Очаква се едно бъдещо републиканско мнозинство да съкрати обемите на помощта за Киев

Републиканска партия в САЩ
Републиканска партия в САЩ Източник: Pixabay

В Републиканската партия на САЩ има сериозни разтогласия относно колко дълго трябва да се оказва помощ на сражаващата се с руската агресия Украйна. След изборите на 8 ноември е възможно РП да получи контрол над Камарата на представителите на американския Конгрес. Това пише Politico като се позовава на информация от представител на Съвета за национална сигурност на САЩ. 

 

Днешната американска администрация заявява, че ще помага на Украйна "толкова, колкото е необходимо", но в същото време се готви за ситуация, при която Конгресът ще затегне възможностите за помощ, ако републиканците получат контрол над Камарата на представителите. Лидерът на републиканското малцинство в момента Кевин Макарти - вероятният председател на Камарата на представителите следващата година - предупреди тази седмица, че ще съкрати американското финансиране на борбата на Украйна с руското нашествие. 

 

Очаква се едно бъдещо републиканско мнозинство да съкрати обемите на помощта за Киев, но светъл лъч представляват заклети привърженици на помощта за Украйна сред републиканците като Брайън Фицпатрик и Мич Макконъл. Те са категорични, че намаляването на помощта за Украйна ще доведе до загуба за Украйна, а оттам - до победа за Русия и тежък политически удар за Републиканската партия.  

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени