Републиканците спечелиха мнозинство в Камарата на представителите

Въпреки че загубата отнема част от властта на Байдън във Вашингтон, той даде знак, че очаква републиканците да му съдействат

Камарата на представителите на американския Конгрес
Камарата на представителите на американския Конгрес Източник: Shutterstock

Републиканците спечелиха контрола над Камарата на представителите на САЩ, с което партията се върна на власт във Вашингтон и предостави на консерваторите лостове, с които да ограничат програмата на президента Джо Байдън и да предизвикат множество разследвания, съобщиха световните информационни агенции. Повече от седмица след деня на междинните избори републиканците си осигуриха 218-то място, необходимо за освобождаване на Камарата на представителите от контрола на демократите.

 

Въпреки че загубата отнема част от властта на Байдън във Вашингтон, той даде знак, че очаква републиканците да му съдействат. На пресконференция миналата седмица президентът заяви: "Американският народ мисля, че ясно показа, че очаква републиканците да бъдат готови да работят и с мен". 

 

Пълният обхват на мнозинството на партията може да не стане ясен още няколко дни или седмици, тъй като гласовете в конкурентните надпревари все още се броят. Но те са на път да съберат най-малкото мнозинство на партията през 21-ви век, съперничещо на това от 2001 г., когато републиканците имаха мнозинство само от 9 места, 221-212 с двама независими.

 

Това е далеч от мащабната победа, която републиканците прогнозираха на тазгодишните междинни избори, когато партията се надяваше да пренареди дневния ред на Капитолия, като се възползва от икономическите предизвикателства и спадащата популярност на Байдън.

 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени