Решено: Германия дава на Украйна страховитите крилати ракети Taurus

Далекобойността на тези крилати ракети е 500 км - повече от всички други оръжия, които Киев е получил от западните си партньори

Германия дава на Украйна страховитите крилати ракети Taurus
Германия дава на Украйна страховитите крилати ракети Taurus

Правителството на Германия ще вземе решение да даде на Украйна далекобойни крилати ракети Taurus до 1-2 седмици, съобщи Главред. Немските власти нямат никакви колебания за това, но доставката на подобни оръжия, далекобойността на които надхвърля всичко друго, което досега е получил Киев, изисква съблюдаването на определени процедури. Това заяви министърът на отбраната на Германия Борис Писториус. По време на Вестфалската мирна конференция в Мюнстер той заяви, че решение за доставката на тези ракети на Украйна ще има в най-скоро време. 

 

Какво представляват крилатите ракети Taurus?
Taurus Kepd 350/150 са немско-шведски авиационни крилати ракети клас "въздух-земя" с голям обсег на действие. Предназначени са за високоточни удари и поразяване на силно защитени и подземни цели, без да е необходимо носителят-самолет да навлиза в зоната, покривана от ПВО на противника. 

 

Ракетата тежи 1400 кг и е дълга 5 метра. Нейната далекобойност е 500 км. Базовият модел е зареден с бетонобойна бойна част тип Mephisto. Първият заряд е кумулативен, а вторият - фугасен, разположен е в изключително здрав корпус, формата на който е направена така, че с лекота да пробива плътен бетон и тежки слоеве грунтова маса. Целият фугасен заряд заедно с корпуса тежи 400 кг, а общата тежест на бойната част - 480 кг. 

 

Ракетата лети на височина 30-70 м от повърхността на земята, максималната й скорост е 0,60-0,95 Маха. Германия разполага с около 600 такива ракети, пазарната стойност на един брой е $1,2 млн. 

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени