Решено: Германия дава на Украйна страховитите крилати ракети Taurus

Далекобойността на тези крилати ракети е 500 км - повече от всички други оръжия, които Киев е получил от западните си партньори

Германия дава на Украйна страховитите крилати ракети Taurus
Германия дава на Украйна страховитите крилати ракети Taurus Източник: Главред

Правителството на Германия ще вземе решение да даде на Украйна далекобойни крилати ракети Taurus до 1-2 седмици, съобщи Главред. Немските власти нямат никакви колебания за това, но доставката на подобни оръжия, далекобойността на които надхвърля всичко друго, което досега е получил Киев, изисква съблюдаването на определени процедури. Това заяви министърът на отбраната на Германия Борис Писториус. По време на Вестфалската мирна конференция в Мюнстер той заяви, че решение за доставката на тези ракети на Украйна ще има в най-скоро време. 

 

Какво представляват крилатите ракети Taurus?
Taurus Kepd 350/150 са немско-шведски авиационни крилати ракети клас "въздух-земя" с голям обсег на действие. Предназначени са за високоточни удари и поразяване на силно защитени и подземни цели, без да е необходимо носителят-самолет да навлиза в зоната, покривана от ПВО на противника. 

 

Ракетата тежи 1400 кг и е дълга 5 метра. Нейната далекобойност е 500 км. Базовият модел е зареден с бетонобойна бойна част тип Mephisto. Първият заряд е кумулативен, а вторият - фугасен, разположен е в изключително здрав корпус, формата на който е направена така, че с лекота да пробива плътен бетон и тежки слоеве грунтова маса. Целият фугасен заряд заедно с корпуса тежи 400 кг, а общата тежест на бойната част - 480 кг. 

 

Ракетата лети на височина 30-70 м от повърхността на земята, максималната й скорост е 0,60-0,95 Маха. Германия разполага с около 600 такива ракети, пазарната стойност на един брой е $1,2 млн. 

Още от "Светът"

Украйна обяви, че е унищожила 40 дрона от изстреляните 44 при руски атаки през нощта в Одеска и Николаевска област

Няма пострадалЗа отразяването на атаката са били привлечени изтребителна авиация, зенитни ракетни подразделения и мобилни огневи групии хора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени