Решено: САЩ няма да блокират снабдяването на Украйна с изтребители F-16 от съюзниците в НАТО

В същото време Пентагонът не изключва изпращането на изтребители в Украйна, но не след месеци, а по-скоро след години

Изтребител F-16
Изтребител F-16 Източник: Pixabay

САЩ няма да блокират предаването на американски изтребители F-16 на ВВС на Украйна от съюзници в НАТО, ако те, съюзническите държави, вземат такова решение.

 

В същото време Вашингтон смята, че за САЩ изпращането на собствени самолети F-16 ще бъде скъпо и сложно мероприятие, което според американски официални лица не си струва в краткосрочен план в сравнение с по-належащите нужди на Украйна от артилерия, ракети и системи за противовъздушна отбрана. Това съобщи CNN, която се позовавана собствени източници. 

 

"САЩ казаха на съюзниците си, че няма да бъдат против това други страни да изпращат своите F-16 в Украйна", отбеляза телевизията.

 

В същото време Пентагонът не изключва изпращането на изтребители в Украйна. Американските служители обаче виждат това като дългосрочна перспектива, която вероятно ще се измерва в години, а не в месеци.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени