Решено: САЩ няма да блокират снабдяването на Украйна с изтребители F-16 от съюзниците в НАТО

В същото време Пентагонът не изключва изпращането на изтребители в Украйна, но не след месеци, а по-скоро след години

Изтребител F-16
Изтребител F-16 Източник: Pixabay

САЩ няма да блокират предаването на американски изтребители F-16 на ВВС на Украйна от съюзници в НАТО, ако те, съюзническите държави, вземат такова решение.

 

В същото време Вашингтон смята, че за САЩ изпращането на собствени самолети F-16 ще бъде скъпо и сложно мероприятие, което според американски официални лица не си струва в краткосрочен план в сравнение с по-належащите нужди на Украйна от артилерия, ракети и системи за противовъздушна отбрана. Това съобщи CNN, която се позовавана собствени източници. 

 

"САЩ казаха на съюзниците си, че няма да бъдат против това други страни да изпращат своите F-16 в Украйна", отбеляза телевизията.

 

В същото време Пентагонът не изключва изпращането на изтребители в Украйна. Американските служители обаче виждат това като дългосрочна перспектива, която вероятно ще се измерва в години, а не в месеци.

Още от "Светът"

Германия гони над 30 руски дипломати по подозрения за шпионаж

Резидентурите на тайните служби на Москва, разположени в посолството в Берлин и в няколко консулства, очевидно са по-натоварени днес, когато имат около 160 служители, отколкото по времето на студената война

Прочетете повече прочетете повече

В Русия нараства паниката от готвеното украинско контранастъпление

Изглежда, че по-широката руска пролетна офанзива достига своята кулминация, а руското информационно пространство реагира със значителна тревога на забавянето на руските операции и потенциала на Украйна да си върне инициативата, пишат от ISW

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени