Решено: Великобритания предоставя на Украйна 12 модерни танка "Challenger 2"

От своя страна, Зеленски каза, че решението на Великобритания изпраща "правилен сигнал" към съюзниците и благодари на Сунак за подкрепата

Британски танк "Challenger 2"
Британски танк "Challenger 2" Източник: War online

Британският премиер Риши Сунак потвърди, че Великобритания ще предостави 12 бойни танкове Challenger 2 в помощ на Украйна, съобщава британската обществена медия BBC. В разговор с украинския президент Володимир Зеленски, Сунак е очертал "амбицията на страната" да засили подкрепата си за Киев. Това включва и доставката на бойните танкове, както и на допълнителни артилерийски системи.

 

От кабинета на премиера изтъкват в прессъобщението си неотдавшните победи на украинските военни сили срещу руските войски, както и "необходимостта да се възползваме от този момент с ускоряването на глобалната военна и дипломатическа подкрепа".

 

"Премиерът и президентът Зеленски приветстваха други международни ангажименти в тази насока, включително предложението на Полша да предостави рота танкове "Leopard 2", каза говорител на министър-председателя.

 

 

Challenger 2 е основният боен танк на британската армия. Той влиза във въоръжение през 1998 г. и в момента е в процес на модернизация, която ще го задържи в експлоатация до 2035 г.

 

От своя страна, Зеленски каза, че решението на Великобритания изпраща "правилен сигнал" към съюзниците и благодари на Сунак за подкрепата.

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени