Reuters: ЧВК "Вагнер" са се опитали да се сдобият с ядрено оръжие по време на метежа

В ексклузивно интервю за агенцията обаче, ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов заяви, че бойците от "Вагнер" са стигнали много по-далеч, отколкото се предполага

ЧВК "Вагнер"
ЧВК "Вагнер" Източник: Twitter

В момент, когато на 24 юни силите на разбунтувалата се частна военна компания "Вагнер" се бяха запътили към Москва, контингент с военни превозни средства се отклонил по магистрала в източна посока към укрепена руска армейска база, в която се съхраняват ядрени оръжия, предаде Ройтерс, като се позова на публикувани онлайн клипове и интервюта с местни жители.

 

След като бойците от "Вагнер" достигнали по-отдалечени райони на страната, следата им изстинала – на около 100 километра от ядрената база "Воронеж-45". Агенция Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди какво се е случило след това и западни официални представители многократно са казвали, че руските запаси от ядрени оръжия не са били изложени на заплаха по време на метежа, който приключи бързо и мистериозно.

 

В ексклузивно интервю за агенцията обаче, ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов заяви, че бойците от "Вагнер" са стигнали много по-далеч, отколкото се предполага. По думите му те са достигнали до ядрената база и намерението им е било да се сдобият с малки ядрени устройства от съветско време, за да "повишат залога" на бунта си.

 

"Защото ако си готов да се биеш до последния човек, това е едно от съоръженията, които значително повишават залога", заяви Буданов.

 

Според Буданов единствената преграда между бойците от "Вагнер" и ядрените оръжия били вратите на съоръжението за складиране на ядрени боеприпаси. "Вратите на склада били затворени и те не достигнали до техническата секция", каза той.

Още от "Светът"

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени