Рейтингът на кандидата за канцлер на Германия от ХДС Лашет продължава да спада

Социологическите проучвания като цяло са белязани от несигурност

Армин Лашет
Армин Лашет Източник: Wikimedia Commons

Армин Лашет е загубил позиции в надпреварата за канцлер на Германия. Непопулярността му се увеличава, показва най-новото социологическо проучване, предаде БТА, позовавайки се на ДПА. Ако канцлерът се избираше пряко, кандидатът на консервативния блок на Ангела Меркел ХДС/ХСС би получил само 13 процента от гласовете според изследването, което е направено от института ИНСА по поръчка на вестник "Билд ам зонтаг".

 

Това означава спад от 2 процентни пункта в сравнение с данните от предишната седмица. Кандидатът за канцлер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Олаф Шолц увеличава рейтинга си с 1 процент според новото проучваме и сега за него биха гласували 22 процента. Номинацията на Зелените Аналена Бербок, подобно на Лашет, би получила 13 на сто подкрепа.

 

И други проучвания в последно време също показват, че Шолц води пред Лашет, когато избирателите бъдат попитани за предпочитания от тях кандидат, а не партия. В последното проучване на телевизия Зе Де Еф 34 процента (увеличение от 6 процентни пункта за две седмици) посочват, че биха "предпочели" Шолц за канцлер, следван от Лашет с 29 на сто (спад с 8 пункта) и Бербок с 20 процента (увеличение от 2 на сто).

 

Германският канцлер обаче не се избира пряко. Вместо това се гласува за партии, което ще стане на изборите за Бундестаг на 26 септември. По отношение на подкрепата за отделните партии данните на ИНСА остават непроменени в сравнение с миналата седмица.

 

Управляващият консервативен блок, състоящ се от Християндемократическия съюз на Меркел и сестринската му партия от Бавария Християнсоциалния съюз остават на 27 процента. Зелените са втори с 18 на сто, следвани от ГСДП със 17 процента, либералната Свободна демократическа партия с 13 пункта и крайнодясната "Алтернатива за Германия" с 11 на сто.

 

Социологическите проучвания като цяло са белязани от несигурност. По принцип те отразяват нагласите само към момента на проучването и не са прогнози за изхода от изборите, отбелязва ДПА.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени