Режимът на Лукашенко изнудва ЕС - голяма група мигранти са блокирани на границата между Беларус и Полша

Мигрантският натиск към Полша и Латвия се увеличи, след като Брюксел наложи санкции на Минск заради нарушаване на човешките права

Голяма група мигранти са блокирани на границата между Беларус и Полша
Голяма група мигранти са блокирани на границата между Беларус и Полша Източник: БНТ
В района продължават да се струпват бежанци, за които ЕС твърди, че са окуражавани от режима в Минск да преминават на полска територия. Напрежението се покачва, докато температурите в района падат под нулата, съобщава БНТ.
 
Мигрантите за първи път се опитват да преминат със сила през загражденията с бодлива тел, съобщават полските сили, които охраняват границата с Беларус. За момента ситуацията е овладяна. Заради значителното струпване на бежанци Полша насочи допълнителни сили към граничния район.
 
"Големи групи от полицаи и антитерористични формирования бяха изпратени днес към границата, където патрулират и 12 хиляди войници от полската армия. Смятаме, че тези сили са достатъчни, за да осигурят реда от полската страна на границата", каза Мачей Васик, зам.-министър на вътрешните работи на Полша.
 
След въвеждането на извънредно положение в граничната си зона с Беларус, Полша обяви намеренията си да издигне солидна ограда с височина пет и половина метра, за да овладее мигрантската вълна.
 
Режимът на Александър Лукашенко отрича обвиненията за умишлено насочване на бежанци от Близкия Изток и Африка към съседни страни-членки на Европейския съюз.
 
Факт е, обаче, че мигрантският натиск към Полша и Латвия се увеличи, след като Брюксел наложи санкции на Минск заради нарушаване на човешките права.
 
От НАТО определиха използването на мигранти от беларуския режим като "неприемливо" и обявиха готовност да окажат допълнителна помощ на съюзниците си за поддържане на безопасността и сигурността в района.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени