Режимът на Лукашенко закрива най-голямата независима журналистическа организация в страната

Заповедта формално е издадена от Върховния съд

Върховният съд на Беларус
Върховният съд на Беларус Източник: Telegram
Беларуските власти наредиха да бъде закрита най-голямата в страната независима журналистическа организация - поредния ход на властите за потискане на критичното медийно отразяване при продължаващи повече от година репресии срещу инакомислието, предаде Асошиейтед прес. Заповедта за закриване на Беларуската асоциация на журналистите (БАЖ) формално е издадена от Върховния съд.
 
След президентските избори в Беларус преди година избухнаха масови протести срещу обявяването на президента Александър Лукашенко за победител. Според опозицията Лукашенко, който е на власт от 1994 г., е спечелил с измами. Оттогава властите вкараха в затвора около 30 журналисти, провеждат обиски в редакции на вестници, блокираха сайтовете на големи независими медии и закриха на писателската организация ПЕН Център, оглавявана от Светлана Алексиевич, лауреат на Нобеловата награда за литература.
 
БАЖ бе закрита с аргумента, че два от шестте й филиала са прекратили договорите си за наем. Организацията отхвърли обвинението, но не беше в състояние да докаже тезата си с документи, тъй като след обиски и изземване на техника миналия месец офисът й беше запечатан. "Ще продължим да вършим работата си без значение от решенията на съдилищата, които по непохватен начин изпълняват политическата поръчка на властите", каза пред Асошиейтед прес ръководителят на БАЖ Андрей Бастунец. 
 
Той добави, че "от повече от четвърт век мисията на организацията е да разширява пространството за свободното слово, но сега в Беларус настъпиха най-мрачните времена".

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени