Риши Сунак с визита в Киев, за да обяви нова подкрепа за Украйна

Той ще подпише и "исторически" договор за сътрудничество в областта на сигурността с Володимир Зеленски

Володимир Зеленски и Риши Сунак
Володимир Зеленски и Риши Сунак Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Британският премиер Риши Сунак е на необявено предварително посещение в Киев днес, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и да обяви нов пакет от мерки в подкрепа на Украйна, включително увеличаване на военното финансиране за нейната война с Русия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на канцеларията му.

 

Сунак трябва да обяви увеличение на военното финансиране в помощ на Украйна за следващата финансова година, което ще бъде в размер на 2,5 млрд. британски лири (3,2 млрд. долара), се казва в изявлението.

Увеличението е с около 200 млн. британски лири (255 млн. долара) повече спрямо предходните две години, отбелязва ДПА.

 

Също такава сума ще бъде похарчена и за закупуване и производство на хиляди военни дронове, което според британското правителство е най-голямата доставка на дронове за Украйна от която и да е страна, като се очаква повечето от тях да бъдат произведени във Великобритания. Това ще помогне на Киев да се снабди с нови военни дронове, включително за наблюдение, както и такива с голям обсег и морски дронове, посочва Ройтерс.

 

"Министерството на отбраната ще работи с международните партньори, за да увеличи значително броя на предоставените дронове за отбраната на Украйна", се казва в изявлението на британското правителство.

Кабинетът на Сунак съобщи, че двете страни ще използват еднодневната му визита, за да подпишат и историческо споразумение между Великобритания и Украйна за сътрудничество в областта на сигурността, което е продължение на постигнатото от държавите от Г-7 споразумение за предоставяне на Украйна на двустранни гаранции за сигурност.

 

Британското правителство заяви, че споразумението "формализира редица мерки за подкрепа, които Великобритания е оказвала и ще продължи да оказва в областта на сигурността на Украйна, включително обмен на разузнавателна информация, мерки за киберсигурност, медицинско и военно обучение, както и сътрудничество в областта на отбранителната промишленост".

 

Сунак заяви, че Украйна се бори за принципите на свободата и демокрацията в продължение на две години. "Днес съм тук с едно послание: Великобритания също няма да се колебае", заяви Сунак. "Ще подкрепяме Украйна в нейните най-мрачни часове и в по-добрите времена, които предстоят", каза британският премиер.

За първи път Сунак посети Украйна през ноември 2022 г. - малко след като стана министър-председател. Великобритания е един от най-непоколебимите поддръжници на Украйна и застана на нейна страна веднага след нахлуването на Русия.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени