Роберта Мецола е кандидатката на ЕНП да оглави Европарламента

Тя ще се състезава за поста със сегашния председател на ЕП - италианския социалист Давид Сасоли

Роберта Мецола
Роберта Мецола Източник: Wikipedia
Групата на Европейската народна партия (ЕНП) номинира малтийката Роберта Мецола за следващ председател на Европейския парламент. Това стана на заседание на евродепутатите от ЕНП в Страсбург. И тъй като това е първа политическа сила в Парламента, почти със сигурност Мецола ще го оглави.
 
Изборът на председател ще бъде през януари 2022 г. В момента Роберта Мецола е първи зам.-шеф на ЕП. Малтийката е спечелила убедително още на първото гласуване. Тя е получила 64 на сто от гласовете, или почти две трети. Далеч зад нея са останали съперниците й – нидерландката Естер де Ланге и австриецът Отмар Карас. 
 
Тя ще се състезава за поста със сегашния председател на ЕП - италианския социалист Давид Сасоли. Той оглави институцията съвсем неочаквано през 2019 г. в резултат на сделка за поделяне на висшите постове в ЕС. Споразумението предвижда той да се оттегли в полза на представител десницата, след като мандатът му от 2 години и половина изтече в началото на 2022 г.
 
Вероятно италианецът ще се кандидатира наново, макар да не го е обявил засега официално. Сасоли е окрилен от скорошните победи на социалистите в няколко страни членки на ЕС, най-вече в Германия.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени