Росен Желязков пред Лоренцо Фонтана: България продължава да разчита на подкрепата на Италия за основните ни приоритети eврозоната и Шенген

Росен Желязков запозна Лоренцо Фонтана с решението на Народното събрание за оказване на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна

Росен Желязков и Лоренцо Фонтана
Росен Желязков и Лоренцо Фонтана Източник: Пресцентър на НС

България продължава да разчита на подкрепата на Италия за изпълнение на основните приоритети на страната ни, в това число присъединяването към eврозоната и Шенген, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с председателя на Камарата на депутатите в италианския парламент Лоренцо Фонтана, съобщиха от пресцентъра на българския парламент. 

 

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, е в Рим по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май. 

 

В състава на парламентарната делегация са заместник-председателите на Народното събрание Цончо Ганев и Филиз Хюсменова, председателят на ПГ "ГЕРБ-СДС" Десислава Атанасова, съпредседателят на ПГ "Продължаваме промяната-Демократична България" Атанас Атанасов, секретарят на ПГ "БСП за България" Ирена Анастасова и председателят на ПГ "Има такъв народ" Тошко Йорданов. В нея са включени също представители на президентството, на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна църква и на Католическата църква.

 

Росен Желязков даде висока оценка за състоянието на двустранните отношения с Италия, която е важен партньор в ЕС и съюзник в НАТО. Той изрази готовност да продължи активния политически диалог между двете страни на всички нива, както и взаимодействието на двустранна основа по въпроси от взаимен интерес. Уверен съм, че парламентарното сътрудничество във всичките му форми ще се превърне в движеща сила за укрепване на отношенията между България и Италия, посочи Желязков. Той съобщи, че предстои сформиране на Групата за приятелство с Италия в Народното събрание, която ще благоприятства развитието на сътрудничеството на парламентарно ниво.

 

Председателят на парламента посочи, че Италия е важен външнотърговски партньор и ключов инвеститор в България. Съществува значителен потенциал за по-активно търговско-икономическо сътрудничество, за увеличаване на италианските инвестиции в България, както и за разширяване на присъствието на български продукти на италианския пазар, допълни той. 

 

Росен Желязков изрази желанието на страната ни за активизиране на сътрудничеството в енергийния сектор, включително предвид ролята на Италия в изпълнението на стратегическия проект Южен газов коридор и повишаването на енергийната сигурност в региона.

 

Сред темите на разговора беше и войната в Украйна. Росен Желязков запозна Лоренцо Фонтана с решението на Народното събрание за оказване на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна. Той заяви, че България оказва помощ на Украйна и ще продължи да настоява за справедлив и траен мир.

 

По-рано днес българската делегация, водена от Росен Желязков, бе приета от папа Франциск на традиционната аудиенция по повод 24 май.

Тази вечер празникът беше отбелязан и с традиционен прием в посолството ни в Рим, на който домакин беше посланикът ни Тодор Стоянов. Председателят на Народното събрание Росен Желязков отправи приветствие към присъстващите, сред които бяха евродепутатът Илхан Кючюк, депутати от италианския сенат и представители на българската общност.

 

Това не е ден, в който празнуваме грандиозни победи и спечелени войни, празнуваме съзидание, култура, буквите, на които са написани "Аз съм българче", думите, с които показваме, че можем силно да любим, но и силно да мразим, но и буквите, с които са написани "Две хубави очи", посочи Желязков. На събирането прозвуча химнът "Върви народе, възродени", имаше български народни песни и танци.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени