Ройтерс: Байдън е готов на компромис с републиканците, за да осигури помощ за Украйна и Израел

Белият дом и Конгресът на САЩ бързат да сключат споразумение, което ще предостави военна помощ на двете съюзнически страни и в същото време ще предотврати нелегалната имиграция през границата на САЩ и Мексико

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: White House

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е готова да направи отстъпки по въпроса за засилване на граничната сигурност, за да гарантира одобрението на законопроекта относно предоставянето на нова помощ за Украйна и Израел. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. 

 

Отбелязва се, че Белият дом и Конгресът на САЩ бързат да сключат споразумение, което ще предостави военна помощ на двете съюзнически страни и в същото време ще предотврати нелегалната имиграция през границата на САЩ и Мексико.

 

По този начин президентът на САЩ Джо Байдън дава знак, че е готов да направи значителни отстъпки по отношение осигуряването на сигурността на границите. Източник, запознат с въпроса и пожелал аннимност, е заявил пред Ройтерс, че Белият дом е отворен, наред с други неща, да повиши стандартите за първоначална проверка на кандидатите за убежище.

 

Освен това, администрацията на Байдън обмисля някаква форма на разпоредба за т.н. "сигурна трета страна" - възможност да откаже убежище на мигранти, преминаващи през друга държава на път за САЩ.

 

Следваща възможна точка от споразумението може да бъде разширяването на възможностите за т.н. процес на бърза депортация, известен като "ускорено извеждане". Според източника тази процедура ще бъде валидна в цялата страна, а не само на границата.

 

В същото време двупартийна група сенатори, които се опитват да постигнат споразумение, също обсъждат и въвеждането на количествено ограничение на молбите за убежище. Позицията на администрацията на Байдън за подобно ограничение обаче остава неясна.

 

Говорителят на Белия дом Анджело Фернандес Ернандес заяви, че Байдън е дал да се разбере, че ситуацията на границата е проблематична и Конгресът на САЩ трябва да предприеме действия за поправянето й. "Президентът каза, че е отворен за компромиси", добави той.

 

Отбелязва се, че Камарата на представителите на САЩ, където републиканците имат мнозинство, планира да приключи работата си до 14 декември, така че остава малко време за приемане на законопроект за помощ за Украйна. Сенатът, където доминират Демократическата партия, има подобна времева рамка.

 

"Имайки това предвид, целта изглежда е да се сключи сделка на най-високо ниво и може би да се работи по точните детайли на законодателния текст по време на почивката", пише агенцията, позовавайки се на своите източници.

Още от "Светът"

ЕК към Медведев: Погрижи се за психиката си!

Милиардите долари, които Русия е пропиляла, за да води война срещу Украйна, Москва е можела да вложи в програми в подкрепа на здравето на своите граждани, заяви Питър Стано, говорител на ЕК по въпросите на външната политика

Прочетете повече прочетете повече

Германският Бундестаг гласува за изпращането в Украйна на далекобойно оръжие, без изрично да споменава високоточните кри

По време на дискусията министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че Украйна може да разчита на и по-нататък на подкрепа от Германия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени