Ройтерс потвърди: Марк Рюте, дългогодишен критик на Путин, ще оглави НАТО

Той силно подкрепя украинския президент Володимир Зеленски и Украйна

Володимир Зелнски и Марк Рюте
Володимир Зелнски и Марк Рюте Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Нидерландецът Марк Рюте, дългогодишен критик на Путин, ще оглави алианса на НАТО - това пише агенция Ройтерс. Вчера стана окончателно ясно, че той ще замине за Брюксел, където ще стане генерален секретар на НАТО, пише също нидерландската обществена медия NOS.
 
Рюте продължава кариерата си на международната сцена, посочва медията, позовавайки се на свои източници. Благодарение на дългогодишния си опит, той вече има добри контакти извън ЕС - например с Вашингтон, Лондон и Йерусалим. Това отчасти се дължи на неговия характер. Той се разбира с почти всички и поддържа добросъвестно контактите си.

 

Има безброй истории за хора, които някога са имали контакт с него и години по-късно са получили от него персонализирано текстово съобщение. А тези качества напълно отговарят на профила на генералния секретар, който действа като своеобразна връзка между 31-те държави - членки на НАТО, посочва медията.

 

През октомври Рюте най-накрая призна, че има международни амбиции. Той все пак е искал да използва опита си в международен план за "няколко години", но е смятал, че ще бъде по-добре, ако жена стане генерален секретар на НАТО, добави той. Това се отнасяло за неговата съперничка, естонския министър-председател Кая Калас, която също се интересувала от поста и на която той не искал да пречи.

 

Марк Рюте, който се очертава да бъде следващият генерален секретар на НАТО, е твърд съюзник на Украйна и яростен критик на руския президент Владимир Путин, който е усъвършенствал уменията си за сключване на политически сделки по време на близо 14-годишния си мандат като министър-председател на Нидерландия, пише Ройтерс.

 

57-годишният Рюте е една от движещите сили на европейската военна подкрепа за Украйна след руското нахлуване през 2022 г. и твърди, че поражението на Москва на бойното поле е жизненоважно за осигуряването на мира в Европа.

 

Мнението му е силно повлияно от свалянето на самолета над Украйна през 2014 г. от Русия, при което 196 от 298-те жертви са нидерландци. НАТО трябва да бъде мощна, за да се противопостави на Москва, а другите лидери на Европейския съюз не трябва да бъдат наивни по отношение на Путинова Русия, казва той.


"Той няма да се спре в Украйна, ако ние не го спрем сега. Тази война е по-голяма от самата Украйна. Става дума за поддържане на международното право", казва Рюте пред ООН през септември 2022 г., седем месеца след пълномащабното нахлуване на Русия.

 

Рюте встъпи в длъжност за първи път през 2010 г. и стана най-дългогодишният нидерландски министър-председател, преди да обяви миналата година, че планира да напусне националната политика.


След свалянето на полет MH17 той се превърна от човек, фокусиран предимно върху вътрешните работи, в един от основните участници в сделките в ЕС, като играеше важна роля в европейските дебати за имиграцията, дълга и отговора на COVID-19.


Под негово ръководство Нидерландия увеличи разходите си за отбрана до повече от 2% от БВП, което се изисква от членовете на НАТО, като предостави на Киев изтребители F-16, артилерия, безпилотни самолети и боеприпаси и инвестира много в собствената си армия.


Пътят му към заместване на Йенс Столтенберг, който се оттегля от поста на ръководител на НАТО през октомври след близо десетилетие начело, стана почти сигурен, след като на 18 юни Унгария и Словакия посочиха, че ще подкрепят кандидатурата му за ръководител на 32-те държави от алианса, пише още агенцията.


Така единствено Румъния, чийто президент Клаус Йоханис също се бореше за поста, се противопостави на кандидатурата на Рюте.


Във вторник Столтенберг заяви, че Рюте е "много силен" кандидат за негов заместник и че решението е близо. Под ръководството на Столтенберг, който се присъедини няколко месеца след като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., алиансът добави Черна гора, Северна Македония, Финландия и Швеция като нови членове.


Някои членове на Организацията на Северноатлантическия договор се надяваха, че естонският министър-председател Кая Калас ще стане първата жена начело на НАТО.


Рюте ще се оттегли официално като министър-председател, когато наскоро сформираното дясно нидерландско правителство замени неговата дясноцентристка коалиция.

 

Рюте, който не е женен, е живял през целия си живот в Хага и беше намекнал, че след политиката може да се занимава с преподаване, но като причина за търсенето на международен пост той посочи войната в Украйна, когато се насочи към ръководството на НАТО.


Той силно подкрепя украинския президент Володимир Зеленски, с когото си спомня, че се е срещал в Киев преди пет години.


"Още тогава беше ясно: това е човек с мисия... Убеден съм, че успехът на Украйна до голяма степен зависи от манталитета, който той предаде от самото начало", каза Рюте пред Ройтерс през април.


За разлика от него, дори докато предупреждаваше за заплахата, която представлява Путин, той предположи, че руският лидер не е толкова силен, колкото изглежда.


"Не надценявайте психически Путин. Говорил съм много с този човек. Той не е силен човек, не е силен човек", каза Рюте по време на дебат с парламента през април.

 

Още от "Светът"

НАТО заплашено от срив при война с Русия - установен е недостиг на стотици хиляди войници в евентуален конфликт с Москва

"На хартия" европейските съюзници от НАТО имат общо 1,9 милиона войници, но на практика ще бъде трудно да привлекат повече от 300 хиляди за участие в потенциален военен конфликт с Русия

Прочетете повече прочетете повече

Мицкоски скандално към Борисов и Радев: Вашите послания са от Средновековието! Няма да коленичим пред България!

Не можем да бъдем добри съседи, ако нямаме взаимно уважение, не е добросъседство, ако едната страна е унижена, а другата ликува. Това не е добросъседство, а срам, отбеляза още премиерът на РСМ

Прочетете повече прочетете повече

Канцеларията на Зеленски отхвърли плана на Тръмп за замразяване на конфликта по фронтовата линия

Украйна има абсолютно ясно разбиране и то е разписано в мирната формула, предложена от президента Зеленски - мирът може да се основава само на международното право, каза Подоляк

Прочетете повече прочетете повече

Володимир Зеленски смени началника на Обединеното командване на Въоръжените сили на Украйна

Междувременно украинските власти съобщиха, че жертвите при двойната руска ракетна атака срещу източния град Покровск са станали пет, а ранените са 41 души, включително четири деца

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени