Румъния блокира участието на Австрия в заседания на НАТО заради Шенген

Двама офицери на австрийската армия чакат в Брюксел от седмици за акредитация в НАТО

Флаг на НАТО
Флаг на НАТО Източник: NATO

Румъния блокира участието на Австрия в заседания на НАТО. Двама офицери на австрийската армия чакат в Брюксел от седмици за акредитация в НАТО. Достъпът е забавен от Румъния, която е поискала време за размисъл, съобщава общественото радио и телевизия ОРФ, пишат австрийски медии, предаде БТА.

 

Смята се за сигурно, че става дума за реакция в отговор на ветото на австрийското правителство за присъединяването на Румъния и България към Шенген, съобщават ежедневниците "Залцбургер нахрихтен" и "Оберйостерайхише нахрихтен".

 

В становище по случая говорител на НАТО е оценил високо дългогодишното партньорство на Австрия и е заявил: "Разчитаме на Румъния и Австрия да решат онези двустранни проблеми, които биха засегнали дейността на австрийски офицери на постове в НАТО".

 

Румънският министър-председател Марчел Чолаку неотдавна засили натиска върху Австрия и поиска до декември тя да одобри присъединяването на страната му към Шенген. Ако Австрия гласува против присъединяването на Румъния към Шенген на една от следващите две срещи на министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС, той ще оспори решението пред Съда на Европейския съюз (СЕС), е заявил премиерът според румънската информационна агенция Аджерпрес, съобщава ОРФ.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени