Румъния е готова да обсъди изпращането на една батарея Patriot в Украйна

През последните няколко седмици се води дебат за това кой може да изпрати системите "Пейтриът" в Украйна

Румъния-Пейтриът-Украйна
Румъния-Пейтриът-Украйна

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че е готов да обсъди възможността за предоставяне на Украйна на противоракетни системи Patriot.

 

Според него през последните няколко седмици е имало дискусия за това кой може да изпрати системи Patriot в Украйна, съобщава Reuters.

 

"Президентът Байдън спомена това... по време на нашата среща, и аз казах, че съм отворен за дискусия. Трябва да обсъдя това във Върховния съвет по отбрана, за да видим какво можем да предложим и какво можем да получим в замяна, защото е неприемливо да оставим Румъния без противовъздушна отбрана", каза Йоханис пред репортери във Вашингтон след среща с американския президент Джо Байдън.

 

Румъния подписа споразумение за получаване на системи за противовъздушна отбрана Patriot на стойност 4 милиарда долара през 2017 г., като първата партида беше доставена през 2020 г.

 

Въпреки че Румъния има само една батарея Patriot в експлоатация, Йоханис каза, че дискусията е за друга батарея, която е почти готова за употреба.

 

Белият дом заяви, че Байдън благодари на Румъния за нейната отдаденост на сигурността в източната част на НАТО, включително в Черноморския регион, и приветства нейните инвестиции в отбраната, които надвишават целта на НАТО от 2% от БВП.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени