Румъния купува изтребители F-35, България ремонтира за десетки милиони съветските таралясници МиГ-29

През март т.г. министерството на отбраната на страната заяви, че Румъния ще купи танкове Abrams

Изтребители F-35
Изтребители F-35 Източник: Lockheed Martin

Румъния ще закупи бойни самолети F-35, произведени в САЩ. Това реши Върховният съвет за национална отбрана, който заседава днес, цитиран от "Гласът на Америка". Членовете му одобриха така наречената Концепция за постигане на оперативна способност на противовъздушната отбрана с многоцелеви самолети от пето поколение, съобщиха от президентската администрация.

 

"Процесът на модернизация на военновъздушните сили ще продължи със закупуването на самолети от последно поколение F-35. Те са оборудвани с широк набор от усъвършенствани сензори, имат способността да обменят криптирана информация в реално време, както с въздушни платформи, така и с наземни отбранителни системи, притежават способността да управляват оперативната картина на бойното поле, позволяват постигане и поддържане на превъзходство във въздуха, задължително условие за осигуряване на суверенитет в националното въздушно пространство и при необходимост за неговата отбрана", се посочва в прессъобщение на администрацията на румънския президент.

 

През тази година страната увеличи своите отбранителни разходи на 2,5 % от БНП. На румънско-украинската границя е разположена американска противоракетна отбрана, а от миналата година на територията на страната е разгърната постоянна бойна група на НАТО. През март т.г. министерството на отбраната на страната заяви, че Румъния ще купи танкове Abrams.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени