Румъния може да премахне ковид ограниченията

Министърът на здравеопазването е на мнение, че ограниченията трябва да се премахват постепенн

Мерки против коронавирус в Румъния
Мерки против коронавирус в Румъния Източник: EPA
Румъния може скоро да се откаже от зелените пропуски и задължителните маски, ако процентът на заразените с COVID спадне бързо, заяви министърът на здравеопазването Александру Рафила, съобщава БНТ.
 
Националният коефициент на заболеваемост е около 20, тъй като средният брой на регистрираните случаи е над 20000 на ден, но властите твърдят, че той е с низходяща тенденция.
 
"Последното ограничение, което предстои да бъде премахнато, е свързано с носенето на маска на закрито. Освен това вероятно ще можем да се върнем към нормалния живот и се надявам, че ще можем да отхвърлим състоянието на тревога, което продължава вече почти две години", допълни Рафила.
 
Министърът подчерта, че ограниченията трябва да се премахват постепенно, тъй като хората все още трябва да разбират, че носят отговорност за защитата на другите.
 
"Не можем да изключим други варианти на вируса, но тези нови варианти биха могли да засегнат само най-уязвимите или някои специфични групи от населението. Надявам се, че това е последната пандемична вълна, която поражда големи проблеми", каза още румънският здравен министър.

Още от "Светът"

ЕК към Медведев: Погрижи се за психиката си!

Милиардите долари, които Русия е пропиляла, за да води война срещу Украйна, Москва е можела да вложи в програми в подкрепа на здравето на своите граждани, заяви Питър Стано, говорител на ЕК по въпросите на външната политика

Прочетете повече прочетете повече

Германският Бундестаг гласува за изпращането в Украйна на далекобойно оръжие, без изрично да споменава високоточните кри

По време на дискусията министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че Украйна може да разчита на и по-нататък на подкрепа от Германия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени