Румъния строи най-голямата натовска база в Европа

Огромният военен комплекс, който ще се появи в резултат на разширяването на базата Михаил Когълничану, ще има площ от 2800 хектара

Мястото, където ще бъде построена базата на НАТО "Михаил Когълничану"
Мястото, където ще бъде построена базата на НАТО "Михаил Когълничану" Източник: Hotnews.ro

Най-голямата военна база на НАТО в Европа ще се изгради в Румъния. Тя може да бъде готова до 2040 г. в резултат на разширяването на 57-ма авиобаза на румънските военновъздушни сили "Михаил Когълничану". Това съобщи румънската секция на Евронюз.

 

В село Михаил Когълничану (окръг Констанца в югоизточната част на страната) е започнала работа по разширяването на вече съществуващия тук военен комплекс, който ще се простира на няколко хиляди хектара, отбелязва телевизионният канал. Хиляди американски военни и техните семейства ще бъдат настанени тук.

 

Румънската държава ще инвестира $2,5 млрд. в проекта. Огромният военен комплекс, който ще се появи в резултат на разширяването на базата Михаил Когълничану, ще има площ от 2800 хектара и ще включва нови съоръжения.

 

Мястото, където ще бъде построена натовската база в Румъния
Мястото, където ще бъде построена натовската база в Румъния Източник: Еuronews.ro

Проектът включва разширяване на инфраструктурата на летището, включително писти, нова контролна кула, радиофар и радионавигационна система, полетен тренажор и хангари. Освен това ще има административни и социални сгради, училища и детски градини, магазини, ресторанти, кино и болница. В града ще живеят 10 хиляди войници на НАТО със семействата си и помощния персонал на базата. Вече е започнала работа в южната част на комплекса, където се изграждат пътища за достъп и електрическа мрежа. Базата ще заработи напълно през 2040 година.

 

Решението за разширяване на 57-ма румънска военновъздушна база "Михаил Когълничану" е взето на фона на въоръжения конфликт, който се води през последните две години близо до границите на Румъния, отбелязва телевизионният канал. Американската армия използва базата Михаил Когълничану от 1999 г. и в момента разполага с елементи от американската 101-ва въздушнодесантна дивизия, както и съюзнически изтребители, които помагат на румънските военновъздушни сили в мисии за наблюдение на въздуха. Румъния е член на НАТО от 2004 година.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени