Румънският министър на отбраната: Русия опитва да създаде нова "желязна завеса"

Той каза, че е "абсурдно" да се поиска НАТО да се откаже от развитието си след 1997 г.

Василе Дънку, румънски министър на националната отбрана
Василе Дънку, румънски министър на националната отбрана Източник: БТА

 Министърът на националната отбрана на Румъния Василе Дънку заяви снощи във връзка с последните събития, свързани с Русия, Украйна и НАТО, че Русия опитва да създаде нова "желязна завеса" като нова форма на разделяне на сфери на влияние, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

 

По време на посещение в град Арад (Северозападна Румъния) Дънку бе попитан дали сме свидетели на нов опит за поделяне на Европа:

"Разбира се, Руската федерация опитва да дръпне нова Желязна завеса, това е ясно, но фактически това е нова форма на поделяне на сферите на влияние. Това се случва на световно равнище. (...) Може би трябва, от време на време, да бъдат въвеждани нови договори, нови предвиждания между страните, между политико-военните блокове, които съществуват. Смятам, че тази година е ключова година, в която историята се случва пред очите ни", каза румънският министър на отбраната.

 

Запитан дали Румъния е поискала допълнителни гаранции от съюзниците, Василе Дънку каза, че "няма нужда Румъния да иска допълнителни гаранции, защото е членка на най-важния политико-военен съюз в момента". Във връзка с искането на Русия за изтегляне на силите на НАТО от Румъния и България румънският министър на отбраната каза, че "това не е искане, което може да се обмисля".

 

"Не е нещо ново, това искане бе отхвърляно много пъти. (...) НАТО не преговаря за изтегляне от тази зона, а допълнително укрепва силите, така както искат народите, които се чувстват застрашени по Източния фланг. От моя гледна точка това е най-добрият отговор, един практичен отговор на НАТО на това искане, което ние смятаме за неприемливо", уточни Василе Дънку.

 

Той каза, че е "абсурдно" да се поиска НАТО да се откаже от развитието си след 1997 г. Румънският министър на отбраната посочи също, че страната има програма за действие и за въоръжаване на Източния фланг редом до НАТО. "(...) подготвяме се за всякаква ситуация, но няма опасност, въпреки че Руската федерация говори за това", подчерта Василе Дънку, цитиран от Аджерпрес.

 

Министърът на отбраната посети вчера 191 пехотен батальон в крепостта на Арад и се срещна с кмета на града Калин Бибарт и с парламентаристи, с които обсъди поемането на крепостта на Арад от страна на общината, за да бъде реставрирана и включена в туристическите забележителности.

Още от "Светът"

Блинкън на визита в Израел: Среща се с Нетаняху и Галант за съживяване на преговорите за примирие в Близкия изток

Това е 11-ото пoсещение в региона на американския топ дипломат, откакто на 7 октомври миналата година радикалното терористично формирование Хамас нападна Южен Израел

Прочетете повече прочетете повече

Външното министерство в Сеул извика руския посланик, за да протестира срещу изпращането на севернокорейски войски в Руси

Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността, отговори Сеул

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени