Русия атакува България и Румъния, иска изтеглянето на НАТО от двете страни

Това се казва в отговори на руското външно министерство за годишната пресконференция на Сергей Лавров

Министерство на външните работи на Русия (руско МВнР)
Министерство на външните работи на Русия (руско МВнР) Източник: МИД РФ

Руските предложения за гаранции за сигурност предполагат изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния, които се присъединиха към алианса след 1997 г., съобщи руското външно министерство,  информира  РИА Новости.

 

"Един от стълбовете на нашите инициативи, упоменат от вас, е съзнателно формулиран много ясно и не позволява двусмислени тълкувания. Става дума за изтеглянето на чуждестранните сили, оборудване и въоръжение, както и други стъпки за връщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които към тази дата не са били членки на НАТО. Това включва както България, така и Румъния".

 

Това се казва в писмен отговор на въпрос какво означава за България и Румъния искането на Русия НАТО да се върне към конфигурацията от 1997 г. Отговорите са подготвени за годишната пресконференция на Сергей Лавров от руското външно министерство.

 

Преди два дни генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че е поканил Москва и съюзниците от пакта за нови разговори, в които да се търсят механизми за деескалация на напрежението между Украйна и Русия.

Още от "Светът"

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Британското разузнаване: Руснаците повтарят тактиката от Авдеевка, за да превземат Часов Яр

Британските анализатори се позовават на изявление на командира на оперативната група "Хортица" от 18 април, според което руските сили са хвърляли по 30-40 бомби на ден

Прочетете повече прочетете повече

Високотехнологичните оръжия от САЩ разпиляват армията на Путин в Украйна - унищожени са 87% от руски сухопътни сили в на

Сега е важно помощта да стигне бързо в Украйна, пишат в ежедневния си анализ от вашингтонския Институт за изследване на войната (ISW)

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени