Русия добавя двама съюзници на Навални в списъка на "терористите"

Иван Жданов и Леонид Волков са в изгнание в чужбина

Алексей Навални
Алексей Навални Източник: Twitter

 Двамата главни сътрудници на Алексей Навални бяха включени в списъка на руските власти с "терористи и екстрeмисти" днес - няколко дни преди първата годишнина от ареста на опозиционера и последвалите безмилостни репресии срещу движението му, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

Иван Жданов и Леонид Волков, които са в изгнание в чужбина, вече са "терористи и екстремисти", става ясно от списък на руската служба за финансово разузнаване "Росфинмониторинг", видян днес от агенцията. "Ние сме първите, засегнати от този род глупости", реагира Жданов.

 

Двамата руски опозиционери, на възраст 33 и 41 години, оглавяваха съответно Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални и регионалната мрежа на неговата организация, докато те не бяха забранени през юни 2021 г. от съда като "екстремистки". Повечето от техните ръководители избягаха в чужбина, тъй като се страхуваха от съдебно преследване.

 

Неколцина от онези, които избраха да останат, бяха задържани. Алексей Навални беше арестуван в Москва на 17 януари 2021 г., веднага след като се завърна със самолет от Германия, където се възстановяваше след предполагаемо отравяне, в което според опозиционера е замесен президентът Владимир Путин.

 

Четиридесет и пет годишният активист срещу корупцията и най-изявен критик на Кремъл бе осъден на две години и половина лишаване от свобода по дело на измама - присъда, която определя като политически мотивирана.

 

Навални също така е обект на ново съдебно преследване за "екстремизъм", заради което може да остане в затвора още много години.

Още от "Светът"

В Казахстан уволниха двама високопоставени роднини на бившия държавен глава Нурсултан Назарбаев

Самат Абиш, племенник на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, беше уволнен от поста заместник-ръководител на Комитета за национална сигурност

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени