Русия досега не е унищожила нито една ракетна установка HIMARS

Съединените щати дадоха на Украйна 39 високомобилни реактивни системи за залпов огън HIMARS

Реактивна система за залпов огън HIMARS
Реактивна система за залпов огън HIMARS Източник: Zonanews

Руската "безаналогова" армия, както я сам описва Владимир Путин, до момента не е успяла да унищожи нито една от реактивните системи за залпов огън (РСЗО) HIMARS, с които Украйна се брани срещу агресора, предаде списание Forbes. А тези артилерийски установки са голямата цел на руските въоръжени сили – първо от практична гледна точка, и второ от пропагандна.

 

Русия по стара своя традиция унищожава въображаеми цели – Москва се хвалеше с унищожени HIMARS, а наскоро и със свалени изтребители F-16 в Украйна, въпреки че последните все още не са доставени на Киев. Forbes разкри поредната лъжа на Кремъл.

 

Съединените щати дадоха на Украйна 39 високомобилни реактивни системи за залпов огън HIMARS, като до момента всички са непокътнати. Ракетните установки, изстрелващи 227-милиметрови M30/31 с GPS насочване, са може би най-добрите артилерийски оръжия в арсенала на ВСУ.

 

Според източници на американското издание наскоро в Донецка област дрон на окупаторите е забелязал HIMARS при изстрелване на ракети, но украинците са успели да го скрият, преди руснаците да го унищожат. Това е друго голямо предимство на тези установки.

 

Руснаците не са успели да реагират достатъчно бързо, за да нанесат удар по цел номер едно. Обхватът на ракетите HIMARS е под 100 километра. Украйна от дълго време призовава западните си съюзници да ѝ дадат оръжия с още по-голям обсег на действие, за да бъде спечелена войната и всички окупирани от руските терористи територии да бъдат освободени.

 

По неясни причини обаче някои страни от НАТО до момента отказват, вкл. Германия със своите ракети Taurus. Наскоро в телевизионно интервю германският депутат Родерих Кизеветер каза, че канцлерът Олаф Шолц все още се надява на преговори с Путин и затова не предоставя ракети Taurus на ВСУ, с които логистиката на окупаторите в Крим би могла да бъде прекъсната.

 

Това обаче е изключително опасна позиция, защото няма друга алтернатива от победата на Украйна в тази война. Колкото по-дълго продължава войната в Украйна, толкова повече западните общества ще са податливи на популистки идеи за "мир" и т.н. Мирът е възможен само с изтеглянето на всички руски войници от териториите на Украйна.

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени