Русия е предложила на САЩ да използва базите й в Централна Азия

На 13 юли Пентагонът съобщи че извеждането на американските войски от Афганистан е изпълнено на повече от 95 на сто

Срещата на Джо Байдън и Владимир Путин в Женева
Срещата на Джо Байдън и Владимир Путин в Женева Източник: Pixabay
През юни руският президент Владимир Путин е предложил на американския си колега Джо Байдън САЩ да използват военни бази на Русия в Централна Азия за събиране на информация от Афганистан, съобщи вчера московският в. "Комерсант", предаде Ройтерс. Съобщението на изданието идва в момент, когато американските войски се изтеглят от Афганистан, а талибанските бойци завладяват големи територии. Това представлява проблем за Русия, която се опасява, че афганистански бежанци може да се насочат към нейния централноазиатски заден двор и ще дестабилизират защитния й южен фланг.
 
Като рядко изключение, в период на студени отношения между Вашингтон и Москва, на 16 юни Путин предложил на Байдън в Женева да координират действията си по отношение на Афганистан, а руските бази в Таджикистан и Киргизстан да бъдат влязат в "практическа употреба", съобщи "Комерсант", позовавайки се на свои източници. Вестникът посочи, че това може да включва обмен на информация, получена при използване на дронове, но от САЩ няма конкретен отговор.
 
По-рано този месец Ройтерс съобщи, като се позова на три запознати източници, че администрацията на Байдън преговоря с Казахстан, Таджикистан и Узбекистан за временно приемане на хиляди афганистанци, работили с американските сили, които сега са обект на заплахи от талибаните. Руският външен министър Сергей Лавров каза в петък, че оттеглянето на САЩ и НАТО от Афганистан прави политическата и военната ситуация по-несигурна, което изостря терористичната заплаха в региона.
 
На 13 юли Пентагонът съобщи че извеждането на американските войски от Афганистан е изпълнено на повече от 95 на сто. Успоредно с това движението "Талибан", според изявления на негови представители, е установило контрол върху повече от 85 процента от територията на страната. Това включва и райони по протежение на границите с пет държави - Иран, Китай, Пакистан, Таджикистан и Туркменистан, съобщи ТАСС.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени