Русия е в комунален колапс! Кремъл заплашваше да "мръзнат" Украйна и ЕС, а замръзна самата Русия - стотици хиляди руснаци са без топлина, електричество и канализация

Повечето от комуналните мрежи в Русия са положени още през 1960-те и 1980-те години на миналия век и оттогава почти не са ремонтирани

Замръзнал блок в Русия поради липса на отопление
Замръзнал блок в Русия поради липса на отопление Източник: Telegram

За втора поредна година Русия унищожава критичната инфраструктура на Украйна с ракетни удари, опитвайки се да остави украинците без отопление и електричество. Страната обаче оцеля, но днес се оказва, че масово страдат самите руснаци, защото в Русия всъщност има комунален срив. В почти всеки регион, всеки ден някакви хората остават без отопление и електричество. Заради аварии цели квартали със стотици хиляди жители просто замръзват.

 

Сегашните проблеми са резултат от влошаването на инфраструктурата и липсата на нормалната й поддръжка, която се опитват да прикрият с метеорологични явления. Парите, които биха могли да бъдат използвани поне за закърпване на дупките, се използват за убиване на мирни украинци.

 

Замръзнали прозорци на заледени квартири в Подмосковието
Замръзнали прозорци на заледени квартири в Подмосковието Източник: ВКонтакте

Е, след началото на войната руските пропагандисти прогнозираха спиране на тока и замръзване за Украйна и Европа, а "Газпром" пусна подигравателни видеоклипове, в които полугладни европейци се стоплят с огън и свещи. По това време почти цяла Русия се радваше на такова "творчество". Фарсът на путинистите завърши трагично за самите тях. За това как Русия всъщност замръзва поради многобройни аварии с комунални услуги - в материала на Obozrevatel.

 

Заради авария е въведено извънредно положение

В Москва и Московска област се регистрира критично ниво на аварии в електрозахранването и аварии в отоплителната мрежа. Властите обясняват това с необичаен студ, а експертите с влошаването на мрежите и лошата подготовка за зимата. Следственият комитет на Русия вече е образувал десетки наказателни дела, но всичко е напразно.

 

Най-голямата авария в топлоснабдителната система стана на 4 януари в Подолск край Москва, където десетки хиляди руснаци останаха без топлина и електричество при 24-градусов студ. Ситуацията е толкова критична, че градските власти въведоха извънредно положение на фона на авария на топлопровода.

 

Замръзнали стълби във вход на заледени квартири в Русия
Замръзнали стълби във вход на заледени квартири в Русия Източник: Telegram

Ситуацията не е по-добра и в друг град близо до Москва – Химки. Там изгоря трансформатор, което доведе до прекъсване на електро- и топлоснабдяването на хиляди жители, което предизвика масово спукване на водопроводи и повреди на уреди в домовете. Хората стоят без ток и топлоенергия от 3 януари. Поради аварията, наред с други неща, замръзнаха не само водопроводите, но и канализацията.

 

И други градове на Московска област не бяха пощадени от аварии на отоплителните мрежи. Десетки хиляди руснаци от Литкарино, Чехов, Солнечногорск, Воскресенск, Сергиев Посад, Балашиха, Шчелково и други преживяха и преживяват не най-добрите дни в живота си.

 

"Мразовитите бунтове" са точно зад ъгъла

Според плановете на Кремъл, след разрушаването на критичната инфраструктура, украинците трябваше да излязат по улиците на градовете си поради студа в апартаментите си, но се оказа, че недоволни жители излязоха в руския град Подолск.

 

Жителите на града, останали без ток, вода и топлина в домовете си, отидоха на централния площад с искане за връщане на отоплението по домовете им и наказване на виновните за комуналния срив. Сред присъстващите на площада имаше жени с деца и пенсионери. Хората поискаха администрацията да се справи с прекъсванията на доставката на елементарните блага на цивилизацията в домовете им. Според жителите сега температурата в апартаментите им не надвишава 5-6 градуса.

 

В цяла Русия се наблюдава скок на авариите

През декември 2023 г. в няколко региона се случиха сериозни аварии с комунални услуги наведнъж - стотици хиляди руснаци останаха без ток, вода и отопление. Така на 13 декември повече от 400 хиляди души останаха без електричество в Дагестанска, Ростовска, Псковска, Тулска и Владимирска област. Част от Ростов на Дон изпадна в "блекаут" - в къщите по няколко улици нямаше електричество. В социалните мрежи коментираха, че цели многоетажни блокове са угаснали, няма отопление и вода.

 

Ето как ростовският вестник "Наше время" описва настоящата ситуация: "Осветлението гасне периодично, всичко това има много сериозен негативен ефект върху състоянието на хората. Има много хора без електричество, но проблемът е, че отоплението до голяма степен зависи от електричеството. Там, където хората имат лични газови котли, за мнозина липсата на светлина означава липса на топлина. Това е най-лошата част".

 

Омските медии съобщават за прекъсвания в работата на градските топлоелектрически централи, периодично извън строя. Дори по официални данни отоплението е непостоянно в хиляди апартаменти. Местните жители пишат в социалните мрежи, че "събитията се развиват като лавина, половината град седи без отопление, а студовете са под минус четиридесет градуса".

 

Проблеми с електрозахранването се наблюдават в Самара. Поради повреда на кабелите жителите загубиха електричество, което се използва за отопление на частни и жилищни сгради. Жителите на Самара и близките населени места блокираха магистралата в Москва поради проблеми с отоплението, за да привлекат вниманието към проблемите си. И това е само върхът на айсберга, защото руските власти са се научили да крият реалните мащаби на заплахата.

 

Спим с пуловери

Жителите могат да съобщават за затрудненията си само в социалните мрежи. Според тях проблеми с отоплението се наблюдават още от началото на отоплителния сезон. Хората записват видеообръщения, но резултат няма, властите не реагират.

 

Нищета в Русия
Нищета в Русия Източник: Telegram

Елизавета, жителка на град Химки (Московска област), описва ситуацията в града по следния начин:

"От началото на отоплителния сезон (в голямо количество многоетажни блокове) хората седят или без топла вода, или без отопление. Пристигат (ремонтните екипи, бел. ред.), правят кръпка и седмица по-късно, наблизо, на съседно място, тази тръба се пука. Няма топла вода, изключена е, тече ръждясала. През зимата спират да отопляват домовете си. Сега сме в апартамента с двегодишната ни дъщеря, вече сме болни поради факта, че е студено. Невъзможно е да се живее в апартаменти. Спим в пуловери, разхождаме се в пуловери. Ту тук ще се спука тръба, после на друго място. Оплакахме се: обаждаме се на администрацията, на кмета на Химки, пишем в социалните мрежи под последните снимки. От "Мосенерго" отговориха, че всичко е направено".

 

Жителите на големи и малки градове на Русия от много месеци записват видеопослания до "цар-батюшка Путин", в които казват: "Само вие можете да ни спасите от студа". Например, руснаците от град Селятино близо до Москва записаха видеосъобщение, в което се казва, че почти всички от тях мръзнат от самото начало на отоплителния сезон, а властите не отговарят на жалбите им. И това продължава от години. Между другото, досега не е отговорено на нито една жалба.

 

Само ще става по-зле

Руският блогър Анатолий Несмян предупреди руснаците, че подобни значителни проблеми с жилищните и комуналните услуги са само началото, ще бъде много по-лошо в бъдеще.

 

"Инфраструктурата се руши буквално пред очите ни. Най-вероятно тази година ще продължи да бъде белязана от деградация на мрежите, претоварвания и аварии на всяко място. Претоварените мрежи ще причинят каскадни повреди в подстанциите и възлите за мрежова свързаност: първо локални, а след това повече. Разбира се, никой няма да сложи в ред инфраструктурата, защото "трябва да превземем Варшава и Берлин, така че вие, крепостни, не ни интересувате", пише руснакът.

 

Има много проблеми, но няма за какво да се закърпят "дупките" - всичко отива на война

През 2023 г. в Руската федерация е имало почти два пъти повече аварии с комунални услуги, отколкото през предвоенната 2021 г., според службата "Интегрум", която събира съобщения от руски регионални и федерални медии. Инфраструктурата на страната агресор, разбира се, вече е "изяла" маржа на стабилност и става причина за абсолютното мнозинство от аварии. Повечето от комуналните мрежи в Русия са положени още през 1960-те и 1980-те години на миналия век и оттогава почти не са ремонтирани.

 

В немалко региони и градове жилищните и комуналните системи са почти напълно износени, както казва дори Росстат. Това не е случайно, защото средствата, които е можело да бъдат получени за решаване на комунални проблеми, се използват за други цели. Основните разходи на руския бюджет през 2022 и 2023 г. отиват за т.н. "национална отбрана", т.е. агресията срещу Украйна. Към днешна дата Руската федерация продължава активния процес на намаляване на финансирането за важни програми: намаляват се разходите за инфраструктура, жилищни и комунални услуги, медицина, образование и социална сфера.

 

Просяк в центъра на Москва
Просяк в центъра на Москва Източник: Yandex

Това развитие беше причинено и от резкия спад на приходите от нефт и газ (45 % от бюджетните приходи на Русия), които бяха намалени наполовина. Следователно, колкото по-дълго продължава агресията срещу Украйна, толкова по-лош и опасен ще става животът на обикновения руснак.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени