Русия е загубила в Украйна 2/3 от подготвените за инвазията танкове в началото на войната

На руската армия й се налага да изважда от консервация машнии, произведени през 50-те и 60-те години на миналия век

Унищожена руска военна техника
Унищожена руска военна техника Източник: ГЩ на ВСУ

Броят на потвърдените със снимки и видео загуби на руски танкове от началото на нападението срещу Украйна е надхвърлил 2000. На руската армия й се налага да изважда от консервация машнии, произведени през 50-те и 60-те години на миналия век. Макар и да не са годни за участие в танкови операции, те се използват като артилерийска поддръжка. 

 

В началото на войната срещу Украйна Русия е разполагала с около 3000 боеспособни танкове, разкрива за Business Insider Якуб Яновски, който се занимава със съставянето на списък на загубите на руска военна техника за нидерландския сайт Orix. 

 

По данни на Orix към 31 май, Русия е загубила 2001 танка, от които над 1/4 са взети от укранците - 544 броя. 1238 са унищожени, 106 - повредени, а 113 - изоставени. 

 

Така руската терористична армия губи средно по 4,3 танка на ден. Според Orix причината за тези колосални загуби се корени в безразсъдния план за нападение, заради ефективното използване на противотанкови средства, минните полета и артилерията на ВСУ. 

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени