Русия евакуира около 300 войници, след като ги прати на сигурна смърт в радиоактивната "Червена гора" до Чернобил

Дърветата са наречени червени заради цвята, който са придобили боровете вследствие от интензивната доза радиация в деня на аварията през април 1986 г.

Радиоактивната "Червена гора" на 10 км от Чернобил
Радиоактивната "Червена гора" на 10 км от Чернобил Източник: Toxicnews/Edward Thompson

Към общата бройка от загинали до момента руски войници в резултат от конфликта в Украйна не е изключено да бъдат добавени поне още 300 души. Миналият вторник украински служители от авариралата през 1986 г. АЕЦ "Чернобил" обясниха, че Москва е изпратила войски в т.нар. Червена гора – една от най-опасните откъм радиация зони в света.

 

През вчерашиня ден Ярослав Ямалененко от Държавния съвет на Украйна, позовавайки се на източници от Беларус, заяви, че седем автобуса с руски войници, евакуирани от района на Червената гора, е пристигнал в медицински център в Гомел. По думите му всички са проявявали симптоми заради високите нива на радиация.

 

По информация на Ройтерс това не са първите войници, които пристигат в медицинския център в Гомел. Преди тях е имало и други, които са били изпратени от Москва в Червената гора, за да изкопават ровове и окопи и по този начин били изложени на радиацията в околността. Никой от руските войници не е бил снабден с необходимата предпазна екипировка, която е задължителна при навлизане в райони с висока концентрация на радиация.

 

Иначе под наименованието Червена гора са назовани дърветата, разположени на около 10 километра от АЕЦ Чернобил. Дърветата са наречени червени заради червеникавия цвят, който са придобили боровете вследствие от интензивната доза радиация в деня на аварията през април 1986 г. След бедствието Червената гора е била напълно разчистена и заровена в т.нар. шлаково гробище. Въпреки това и до днес Червената гора е един от най-рисковите за здравето райони в света.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени