Русия готви инвазия и в Молдова? Сергей Лавров с думи, подобни на тези преди войната в Украйна

В Приднестровието има около 200 000 руски граждани

Владимир Путин и Сергей Лавров
Владимир Путин и Сергей Лавров Източник: Дмитрий Азаров/Коммерсантъ

Русия подготвя почвата за нахлуване в Молдова, съобщи британският вестник "Дейли телеграф", позовавайки се на експерти от американския Институт за изследване на войната.

 

Кремъл използва "много подобна" рeторика спрямо Молдова както преди нахлуването в Украйна, смятат военните експерти. Те допълват, че методите на Москва вероятно са предназначени "да поставят условия, които да оправдаят евентуални бъдещи руски действия срещу Молдова".

 

Обръщайки се към конфликта в Приднестровието съвсем наскоро, руският външен министър Сергей Лавров направи поредица от твърдения, които са подобни на тези към Украйна преди анексирането на Крим от Русия и нейната пълномащабна инвазия. Неговите обвинения включват невярно, според експертите, твърдение, че САЩ и ЕС контролират молдовското правителство.

 

Той също така твърди, че в Приднестровието има около 200 000 руски граждани и че Русия е "загрижена за тяхната съдба" и "няма да позволи да станат жертва на поредната западна авантюра".

 

Кремъл използва идеята да защити своите "сънародници в чужбина", за да оправдае руската окупация на Приднестровието от 1992 година насам, както и пълномащабното си нахлуване в Украйна, заключават от Института за изследване на войната. 

 

"Времето на евентуална руска хибридна операция в Молдова не е ясно, но Кремъл подготвя информационно почвата това да стане възможно по-скоро", се казва в анализа

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени