Русия и Украйна подписаха с ООН и Турция споразумения, проправящи пътя за ключов за световните пазари износ на зърно

С тези подписи ние ще съобщим на света радостната новина, обяви турският президент Реджеп Ердоган

Антониу Гутериш и Реджеп Ердоган
Антониу Гутериш и Реджеп Ердоган Източник: РИА Новости

Русия и Украйна подписаха с ООН и Турция споразумения, проправящи пътя за ключов за световните пазари износ на зърно. Окончателният документ беше подписан от президента на Турция Реджеп Ердоган, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, министъра на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков и министъра на отбраната на Турция Хулуси Акар. Подписването беше предавано на живо по Sky news. 

 

Ердоган заяви, че сделката ще помогне на "милиарди хора, страдащи от глад в резултат на блокадата, и ще намали продоволствената инфлация". 

 

Според него, споразумението ще влезе в сила през следващите няколко седмици и трябва да увеличи обемите на износ на продоволствие от Украйна през морските пристанища на нивата отпреди войната. 

 

Антониу Гутериш изрази надежда, че достигнатите договорености ще донесат полза на жителите на онези страни, които се намират на границата на банкрута и в които живеят най-уязвими категории население. Той обяви създаването на съвместен координационен център за мониторинг на реализацията на т.нар. "Черноморска инициатива"- 

Още от "Светът"

Володимир Зеленски: Нужна е повече решителност, НАТО трябва да сваля руски ракети над украинска територия

Според Зеленски ситуацията на бойното поле в североизточната част на страната вече е под контрол, след като силите на Москва пресякоха границата и започнаха нахлувания към град Харков

Прочетете повече прочетете повече

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени