Русия и Украйна постигнаха немислимото - оглавиха класацията на износителите на зърно

Първото, което се вижда, когато се погледнат статистическите данни за експорта на зърно в световен мащаб, са две неща - рязък спад на дела на САЩ в износа на зърно (само за 2019 г. американският експорт на зърно е спаднал с 25 %, от 100 на 75 млн. тона), рязкото нарастване на износа на зърно от Русия и Украйна, пишие най-влиятелният японски вестник "Asahi Shimbun" в свой аналитичен материал

Русия и Украйна постигнаха немислимото - оглавиха класацията на износителите на зърно
Русия и Украйна постигнаха немислимото - оглавиха класацията на износителите на зърно Източник: Glavagronom.ru

Какво се случва в този отрасъл в Русия и Украйна? Ако се разгледат показателите на зърнения експорт в света, числата показват, че Украйна е изправарила Русия. Тя е изнесла 56 713 000 тона, докато Русия - 39 364 000. Тук обаче има един важен нюанс - в руския експорт основен дял (повече от 75 %) има скъпата и изключително качествена пшеница, докато експорта на Украйна е съставен на 75 % от ечемик и царевица - доста по-евтини и малоценни зърнени култури, които се използват основно за приготвянето на фураж. В Русия ечемикът е не повече от 10 % от общия износ на зърно. 
Трябва да се признае, че през последните години Русия предприе мащабни усилия по разширяването на посевните площи с царевица, а съкращава производството на традиционната ръж. 
Вестник "Асахи симбун" отбелязва в своя анализ, че подобно съотношение в експорта на зърно определя и онова забележимо преимущество, което Русия има над Украйна от гледна точка на валутните постъпления. Ак опрез 2019 г. Русия е получавала за тон продадено на международния пазар зърно около 210 щ.долара, Украйна - едва 183. Валутната ефективност на руския експорт на зърно непрекъснато се подобрява и тя вече достига по този показател страни като Аржентина и Франция, но все още отстъпва на Канада, Австралия и САЩ. 
Макар, че по своите обеми на зърнен износ Русия и Украйна вече заемат върхови позиции, общ проблем и за двете държави е неспособността да осигуряват винаги зърно с едно и също превъзходно качество. 
Особено важен дял в руския и украинския експорт заемат държавите от Африка и Близкия изток. Става дума за държави като Египет, Турция, Иран, Саудитска Арабия, Бангладеш, Израел и Либия. Интересен факт е, че по време на т.н. "арабска пролет" преди няколко години, поради засушаване Русия съкрати износа на зърно. Това доведе до рюзък скок на международните цени, което пък доведе до недоволство от скока на хляба и други изделия, приготвяни с брашно в арабския свят, допълнително нагнетило напрежение. По този начин руската пшеница се оказа и важен политически фактор. 
Русия има и други преимущества пред своя конкурент на това поле - Украйна. Доколкото основните и зърнопроизводителни райони са Краснодарския и Ставрополския край, а експортът се осъществува през Черно и Средиземно море, наличието на удобни и съмременно оборудвани пристанища в Новоросийск и на черноморското крайбрежие на Кавказ позволяв лесен достъп на специализирани кораби. Украйна разполага само с пристанищата в Одеса и Николаев, които се задъхват. 
Украйна изправарва Русия в износа на зърно в държави от ЕС - през 2019 г. цели 18 млн.тона. Това е пряк резултат от подписаното от Украйна споразумение за асоцииране с ЕС. Редица анализатори добавят като поосредстващ тези добри резултати фактор и дъмпинговите, ниски цени, на които Украйно изнася. В сравнение с Украйна, Русия изнася в държавите от ЕС символично количество зърно - около 1 млн. тона. 

Източник: Asahi Shimbun (по ИноСМИ.ру)

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени