Русия изтегля войските си от западния бряг на река Днепър, включително от Херсон

Отразяващите хода на конфликта влиятелни руски военни блогъри определиха случващото се като горчив момент

Ген.полк. Сергей Суровикин
Ген.полк. Сергей Суровикин Източник: Life.ru

 Министърът на отбраната Сергей Шойгу нареди днес на руските войски да се изтеглят от западния бряг на река Днепър на фона на украинските атаки в близост до южния град Херсон. В изявление, излъчвано по телевизията, генерал Сергей Суровикин, който командва т. нар. руска специална военна операция в Украйна, каза, че снабдяването на град Херсон вече не е възможно. Той посочи, че предлага да се заемат отбранителни линии на източния бряг на Днепър.

 

Този руски ход идва след седмици на настъпване на украинските въоръжени сили към Херсон. През този период Русия междувременно прехвърли около 100 хиляди местни жители на източния бряг на реката.

 

"Ние ще запазим живота на нашите войници и бойния капацитет на частите ни. Да ги държим на десния (западния) бряг е безсмислено. Някои от тях може да бъдат използвани на други фронтове", каза Суровикин. Изтеглящите се от западния бряг на Днепър руски войски ще заемат укрепени позиции на източния бряг на реката, каза още Суровикин.

 

"Съгласен съм с вашите заключения и предложения", отговори Шойгу. И допълни: "Продължете с изтеглянето на войските и вземете всички мерки за прехвърляне на силите през реката".

 

Отразяващите хода на конфликта влиятелни руски военни блогъри определиха случващото се като горчив момент."Очевидно ще напуснем града, без значение колко болезнено е да пишем за това сега", пише в блога "WarGonzo", който има повече от 1,3 милиона абонати в Telegram. 

 

"Казано с прости думи, Херсон не може да бъде държан с голи ръце. Да, това е черна страница в историята на руската армия. На руската държава. Трагична страница", пише в блога.

Още от "Светът"

Камала Харис започна кампанията си с малка преднина по популярност пред Тръмп

Харис бързо консолидира подкрепата на партията си, след като 81-годишният Байдън се отказа от кампанията си за преизбиране под натиск от страна на членове на неговата партия, които се тревожеха за способността му да победи Тръмп

Прочетете повече прочетете повече

Британският министър на отбраната оцени състоянието на въоръжените сили като "много по-лошо, отколкото си мислехме"

Той каза това на фона на предупреждението на бившият командващ украинската армия, че Великобритания и други демокрации трябва да се "събудят" и да обмислят как да се защитят от нова световна война

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени