Русия минава на юани в разплащанията

Международнот разплащане в юани идва в подкрепа на твърденията, че международните финансови санкции работят и съумяват да изтласкат Русия от базираната на долара глобална банкова система

Юани
Юани Източник: Фейсбук

Русия рязко се изкачи в списъка на страните, използващи юани за международните си разплащания, предаде Ройтерс. Ако не се брои самият Китай, пред Москва са само Хонконг и Великобритания, според разпространените данни.

 

Преди началото на руската инвазия в Украйна през февруари Русия изобщо не фигурираше в списъка на страните, използващи юани за международни разплащания. Но заради наложените финансови санкции, на руските банки и компании се наложи да потърсят алтернативни пътища към световните пазари, посочва Ройтерс.

 

По данни на системата за международни разплащания СУИФТ през юли руски институции са участвали в 4 на сто от международните разплащания в юани. Това е сериозен ръст спрямо регистрираните 1,42 на сто през юни и 0 процента през февруари.

 

Хонконг очаквано оглавява списъка със 73,8 на сто от трансакциите в юани, следван от Великобритания с 6,4 на сто. Скокът на Русия в списъка говори в подкрепа на твърденията, че международните финансови санкции работят и съумяват да изтласкат страната от базираната на долара глобална банкова система.

 

Същевременно обаче растат и опасенията, че това само ще сближи Москва и Пекин, които и без друго гледат в една политическа посока.

 

Междувременно Русия разработи собствена разплащателна система, подобна на СУИФТ, създаде специални сметки за все още несанкционираните банки и продължава да продава важни суровини, като петрола, на много страни по света, включително Китай, Индия и Турция.

 

Последните данни на СУИФТ показват още, че рублата вече не е сред 20-те глобални валути, използвани за международни разплащания. През декември 2021 г. тя заемаше 16-то място с 0,3 на сто от общия обем. Очаквано тази класация се оглавява от американския долар, следван от еврото, британската лира и японската йена. Юанът заема пето място.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени