Русия може да се разпадне заради мигрантите, прогнозира "силовакът" Николай Патрушев

Според Росстат от 2015 г. насам най-малко 3,5 млн. мигранти са станали постоянни жители на Русия, очакват се още 5 млн. мигранти през следващите 20 г.

Николай Патрушев
Николай Патрушев Източник: ТАСС

Нелегалната миграция е източник на големи рискове и създава условия за разпадането на страната, заяви секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев на 12-ата международна среща на върховните представители по въпросите на сигурността в Санкт Петербург.

 

Според Патрушев потоците от мигранти създават терористични и хуманитарни заплахи. Те "разрушават етническия и религиозния баланс и формират предпоставките не само за промяна на границите, но и за разпадане на страните", каза държавният секретар след конференцията, на която присъстваха служители и представители на разузнавателните служби на Китай, Иран, Бразилия и други страни, които Кремъл нарича "приятелски".

 

Нелегалната миграция също е "тясно свързана с организираната престъпност, трафика на оръжия, наркотици, хора и човешки органи", каза Патрушев. Той добави, че това мнение се споделя от всички участници в конференцията, която се провежда под егидата на Съвета за сигурност на Руската федерация от 2010 г., съобщава РИА Новости .

 

Според Росстат от 2015 г. насам най-малко 3,5 млн. мигранти са станали постоянни жители на Русия. Това, според официалната статистика, е миграционният ръст на руското население, който през последното десетилетие компенсира естествения спад, т.е. превишението на смъртните случаи над ражданията. През следващите 20 години, според прогнозата на Росстат, почти 5 млн. мигранти ще станат постоянни жители на Руската федерация.

Още от "Светът"

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени