Русия на минус с $ 60 млрд. само от газа - загубила е половината от дела си на световния пазар на синьо гориво

От 30 % в световната търговия с газ през 2021 г., нейният дял ще падне на 15 % през 2030 г.

Путин и руския газ
Путин и руския газ Източник: ЮФ

Делът на Русия в международната търговия с газ ще намалее наполовина до 2030 г. в сравнение с 2021 г., а приходите от продажбите на руски газ ще спаднат с $60 милиарда до края на това десетилетие.

 

Това се посочва в проучване на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Така прогнозата на МАЕ предвижда намаляване на търсенето на природен газ през 2040 г. с около 570 милиарда кубически метра, или 12% спрямо предишната прогноза.

 

"Делът на Русия в международната търговия с газ, който беше 30% през 2021 г., ще спадне до 15% до 2030 г. Нетните приходи от продажбите на газ ще спаднат от около $100 милиарда през 2021 г. до по-малко от $40 милиарда през 2030 г. при всички възможни сценарии", се казва в доклада.

 

През 2022 г. износът на газ по тръбопроводи от Русия за Европа намаля почти наполовина, а изграждането на нови газопроводи от Русия до Китай е непрактично, тъй като прогнозата за търсенето в Китай не предполага значителен растеж.

 

Освен това на пазара на втечнен природен газ, към който на теория може да се насочи с времето Русия, има голяма конкуренция: в момента се строят проекти с капацитет около 250 милиарда кубически метра газ годишно, които се планира да бъдат пуснати в периода от 2025 до 2030 г.

 

Руски втечнен газ
Руски втечнен газ Източник: РИА Новости

Към лятото на 2023 г. руският газ става все по-ненужен в Европа. Делът на руския газ в потреблението на страните от ЕС преди пълномащабната инвазия в Украйна беше около 40%. Въпреки това, след началото на пълномащабното нахлуване на Руската федерация, повечето европейски страни започнаха да се отказват от енергийните ресурси на страната агресор.

 

През първата половина на 2023 г. износът на руски газ за Европа е намалял с почти 40 милиарда кубически метра, а до края на годината производството в Русия ще спадне с още 62 милиарда кубически метра.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени