Русия на път да остане без танкове, не може да възстанови загубите си на украинския фронт

Анализ на френската разузнавателна група ARI стигна до поразително заключение: руската индустрия произвежда само 390 танка годишно

Унищожен в Украйна руски танк
Унищожен в Украйна руски танк Източник: Telegram

Руските сили напоследък губят много повече танкове в самоубийствени фронтални атаки във войната в Украйна, отколкото биха могли да заменят дори при най-оптимистичния индустриален сценарий. Всичко това означава, че руснаците може би изчерпват танковете, пише Forbes.

 

Ако целта на Кремъл е да постигне брониран пробив, той първо трябва да възстанови танковия си корпус. Това означава, най-малкото, загуба на по-малко танкове – ако не и генериране на много повече заместващи такива. Това изисква и "продължителна стагнация на фронта", заключават от изданието. 


"Според оценки руските въоръжени сили са влезли във войната в Украйна през февруари 2022 г. с 2987 танка. За 23 месеца тежки битки руснаците са загубили най-малко 2619 танка, което могат да потвърдят независими анализатори. Това са 1725 унищожени, 145 повредени, 205 изоставени и 544 пленени танкове Т-55, Т-62, Т-72, ​​Т-80 и Т-90", се казва в публикацията.

Кремъл казва, че ще получи 1500 нови и модернизирани танка през 2023 г. в резултат на интензивни индустриални усилия. В това отношение Русия сега в най-добрия случай може да има по-малко от 2400 оперативни танка. Но, както пише Forbes, има много по-малко от тях. Защото Русия може да не произвежда толкова много нови и модернизирани танкове, колкото твърди Кремъл".

 

По-специално, анализ на френската разузнавателна група ARI стигна до поразително заключение: руската индустрия произвежда само 390 танка годишно. Това означава, че през 2022 и 2023 г. тя може да построи или ремонтира само 780 танка. Ако това е вярно, тогава руските въоръжени сили могат да бъдат намалени до 1180 танка.

 

Но Кремъл не позволява войната да стагнира. Вместо това руската армия започна безогледни фронтални нападения в няколко точки по протежение на 600-километровата фронтова линия от целия огромен фронт. Само едно от тях - нападението северно от Бахмут - е довело до значителен напредък за руснаците и това е струвало  на руските сухопътни части повече танкове, отколкото могат да си позволят да загубят.

 

Последиците, тъй като войната на Русия срещу Украйна се приближава към третата си година, са очевидни. Заплахата на Русия – да победи Украйна и нейните съюзници в дълга война на изтощение – може да се окаже напълно нереализируема, завършват от Forbes.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени