Русия наистина е терористична държава - преустанови дейността на легендарната правозащитната организация "Мемориал"

Неправителствената организация "Мемориал" бе създадена през 1987 г. от дисиденти, сред които и нобеловият лауреат Андрей Сахаров

Върховния съд на Русия ликвидира организацията "Мемориал"
Върховния съд на Русия ликвидира организацията "Мемориал" Източник: Арина Томашова/It's My City
Руският Върховен съд взе решение за закриване на неправителствената организация (НПО) "Мемориал интернешънъл", която бе обявена в страната за чуждестранен агент, предадоха световните агенции. Генералната прокуратура на Русия подаде във Върховния съд иск за ликвидацията на "Мемориал интернешънъл" с аргумента, че тя нарушавала руския закон за чуждестранните агенти.
 
Адвокатът на "Мемориал интернешънъл" Мария Ейсмонт заяви, че решението на Върховния съд е незаконно и политически мотивирано и ще бъде обжалвано както в Русия, така и в Европейския съд за правата на човека. НПО "Мемориал" е смятана за стълб в защитата на свободите в Русия. "Мемориал интернешънъл" пък е ключовата структура, която координира дейността на мрежата на неправителствената организация "Мемориал" в Русия.
 
Върховният съд на Русия
Върховният съд на Русия Източник: ТАСС
Решението за закриване на "Мемориал" бе взето на третото съдебно заседание по случая, започнало тази сутрин. Няколко десетки привърженици на неправителствената организация се бяха събрали пред сградата на съда въпреки мразовитото време и забраната да се протестира. Наложи се намеса на полицията и трима души бяха задържани.
 
Паралелно с този случай руската прокуратура поиска и ликдивирането на Центъра за защита на човешките права "Мемориал", обвинен, че възхвалявал тероризма и екстремизма, както и че нарушава закона за чуждестранните агенти. По този отделен случай ще има съдебно заседание утре в московски съд.
 
"Мемориал" се радва на голям престиж в чужбина. Днешното съдебно решение я направи една от поредните жертви в дългия списък на неправителствените организации, на опозиционерите и на медии, станали обект на преследвания в последните месеци в Русия.
 
Вчера Юрий Дмитриев, който оглавяваше клона в Карелия на правозащитния център "Мемориал" (свързан с организацията), бе осъден на 15 години затвор (т.е. удължаване на предишна присъда), като бе признат за виновен за "създаване на детска порнография, развратни действия и незаконно притежание на части от оръжия" - напълно измислени обвинения, които потвърждават мнението, че на практика Путинова Русия се е завърнала към времената, които от "Мемориал" изследват и разкриват като престъпни. 
 
По време на заседанието прокуратурата обясни, че организацията създава "лъжлив образ на СССР като терористична държава и реабилитира нацистки престъпници". Неправителствената организация "Мемориал" бе създадена през 1987 г. от дисиденти, сред които и нобеловият лауреат Андрей Сахаров. Мисията ѝ беше да извади наяве истината за милионите жертви на болшевишките престъпления в Съветите, за да избегне всякакво връщане към тоталитаризма.
 
Отделно Центърът за защита на човешките права "Мемориал" е специализиран в разкриване на случаи на нарушения на човешките права, извършени от съвременната руска държава. Тази организация бе символ на отварянето на Съветския съюз - а по-късно на Русия - към света.
 
От "Мемориал" обявяват ликвидацията за несъстоятелна. В подкрепа на "Мемориал" са говорили десетки руски и международни организации, фигури от политиката и културата. Сред тях са тазгодишният Нобелов лауреат Дмитрий Муратов и първият президент на СССР Михаил Горбачов.
 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени