Русия наложи вето на резолюция на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в космоса

Проекторезолюцията получи 13 от общо 15 гласа в най-високопоставения орган на ООН - Китай се въздържа

Съвет за сигурност на ООН
Съвет за сигурност на ООН Източник: Shutterstock

Резолюцията на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в космоса, внесена от САЩ и Япония, не беше приета от Съвета за сигурност на ООН поради наложеното от Русия вето. Проекторезолюцията получи 13 от общо 15 гласа в най-високопоставения орган на ООН. Китай се въздържа, Русия се обяви против.

 

Проекторезолюцията призоваваше всички държави, особено тези с голям космически потенциал, "да допринасят активно за постигането на целта за мирно използване на космическото пространство и за предотвратяване на надпревара във въоръжаването в космическото пространство и да се въздържат от действия, противоречащи на тази цел и на съответните съществуващи договори, в интерес на поддържането на международния мир и сигурност и насърчаването на международното сътрудничество".

 

През февруари няколко големи американски медии съобщиха за констатации относно опитите на Русия да разработи противоспътниково ядрено оръжие, базирано в космоса, което би могло да представлява заплаха за националната и международната сигурност. Резолюцията също така потвърждава задължението на всички държави, които са страни по нея, да спазват изцяло Договора за космическото пространство, "включително да не извеждат в орбита около Земята обекти, носещи ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение, да не инсталират такива оръжия на небесни тела и да не разполагат такива оръжия в космическото пространство по какъвто и да е друг начин".

 

Тя подчерта тежките последици, които биха могли да възникнат в резултат на детонация на ядрено оръжие или използване на друг вид оръжие за масово унищожение в космическото пространство. Представителката на Вашингтон в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че подобна детонация може да унищожи хиляди сателити, управлявани от държави и компании по целия свят, "и да унищожи жизненоважните комуникационни, научни, метеорологични, селскостопански, търговски услуги и услуги за национална сигурност, от които всички ние зависим".

 

Източник: БТА

  •  
  •  
  •  

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени