Русия нанесе пореден терористичен ракетен удар срещу Украйна

"Не пренебрегвайте въздушната тревога", каза Андрей Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент. В Киев хората се намират по укритията или са потърсили убежище в метрото. За взривове се съобщава в Николаевска и Одеска области

Ракета Х-47М "Кинжал"
Ракета Х-47М "Кинжал" Източник: Telegram

Днес руските терористи нанесоха пореден ракетен удар срещу Украйна. В продължение на час - от 12.40 до 13.40 във всяка област на страната (с изключение на временно окупирания Крим, бел. ред.) се чуваше сигналът за въздушна тревога, съобщи УНИАН.

 

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат заяви в ефира на националния телемаратон Freedom, че са излетели руски стратегически бомбардировачи и първата вълна от ракети е изстреляна. Той предупреди, че окупаторите вероятно ще изстрелват ракетите на вълни, за да разсредоточат и объркат украинската ПВО. 

 

"Традиционно стратегическата авиация (на Русия, бел. ред.) обстрелва от района на Волгодонск, каспийско и Черно море, от кораби на Черноморския флот (...) Първата вълна ракети премина, вероятно ще бъдат няколко", заяви Игнат.

 

На този етап няма незабавна информация за щети или жертви, но официални лица, цитирани от украинските медии, казаха, че експлозии могат да бъдат чути в някои райони, вероятно заради системите за ПВО.

 

Ръководителят на Черкаската областна военна администрация Игор Табурец съобщи, че във връзка с възможните ракетни обстрели по енергийни обякти в страната, по разпореждане на "Укренерго" в областта са приложени специални графици за аварийни изключвания на енергоснабдяването. 

 

"Не пренебрегвайте въздушната тревога", каза Андрей Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент. В Киев хората се намират по укритията или са потърсили убежище в метрото. За взривове се съобщава в Николаевска и Одеска области.

 

Руските сили все по-често атакуват с ракети украински енергийни съоръжения през последните седмици, на фона на неуспехи на бойното поле. Тези атаки причиняват големи прекъсвания на електрозахранването, което става все по-голям проблем с настъпването на зимата.

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени