Русия нареди на войниците си да започнат да се връщат в базите си след учения

До 1 май в базите си ще се върнат личният състав на 58-а армия от Южния военен окръг, 41-а армия от Централния военен окръг, 7-а, 76-а и 98-а дивизия на въздушнодесантните войски

Русия нареди на войниците си да започнат да се връщат в базите си след учения
Русия нареди на войниците си да започнат да се връщат в базите си след учения Източник: Twitter

Русия нареди на върховното си военно командване да започне да връща войските в постоянните им бази в страната, считано от утре, като каза, че е направено успешно "внезапна проверка" на силите в южните и западните райони, в близост до границата с Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на РИА Новости. Съобщението доведе до рязък скок на курса на рублата, след седмици на напрежение със Запада заради голямо струпване на руски войски в близост до Украйна. Не е ясно дали заповедта се отнася за всички сили, които бяха изпратени в района на украинската граница. Първият дипломат на ЕС каза в понеделник, че Русия е съсредоточила около 100 000 войници близо до границата с Украйна, припомня БТА.

 

"Смятам, че целите на внезапната проверка са изпълнени изцяло. Войските показаха способността си да осигуряват надеждна защита на страната. Затова реших да завърша инспекциите в южния и западния военен окръг", каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Той уточни, че военните ще се върнат в базите си до 1 май. След като днес наблюдава учения в анексирания полуостров Крим край южната граница с Украйна, Шойгу обаче подчерта, цитиран от агенция Интерфакс, че руските въоръжени сили трябва да са готови да отговорят бързо в случай на "неблагоприятно развитие" на ситуацията около ученията на НАТО "Дифендър Юръп". До 1 май в базите си ще се върнат личният състав на 58-а армия от Южния военен окръг, 41-а армия от Централния военен окръг, 7-а, 76-а и 98-а дивизия на въздушнодесантните войски, съобщи РИА Новости.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени